Intervenţiile Siriei şi Iranului în Irak atrag avertismente din partea Statelor Unite

După rapoartele care dezvăluiau că Siria a lansat marţi atacuri aeriene peste graniţa cu Irakul şi că Iranul a trimis drone de supraveghere deasupra teritoriului irakian, secretarul american de Stat, John Kerry, a cerut, miercuri, naţiunilor din Orientul Mijlociu să nu mai intervină în Irak prin acţiuni militare care ar putea să amplifice divergenţele sectare, conform The Star.
Elicopter sovietic M-17 în Irak, arhivă (AHMAD AL-RUBAYE / AFP / Getty Images)
P. P.
26.06.2014

După rapoartele care dezvăluiau că Siria a lansat marţi atacuri aeriene peste graniţa cu Irakul şi că Iranul a trimis drone de supraveghere deasupra teritoriului irakian, secretarul american de Stat, John Kerry, a cerut, miercuri, naţiunilor din Orientul Mijlociu să nu mai intervină în Irak prin acţiuni militare care ar putea să amplifice divergenţele sectare, conform The Star.

Sub protecţia anonimatului, un oficial de rang superior din armata irakiană a confirmat faptul că avioanele militare siriene au bombardat poziţiile militanţilor din apropierea punctului de frontieră al oraşului Qaim. Acesta spune că ceilalţi vecini ai Irakului – Iordania, Kuweit, Arabia Saudită şi Turcia – au intensificat zborurile de supraveghere din spaţiul lor aerian pentru a monitoriza situaţia.

Oficialii americani susţin că atacurile par a fi ordonate de regimul sirian al lui Bashar al-Assad. Aceştia susţin că ţinta atacurilor este Statul Islamist al Irakului şi Levantului (ISIL), un grup extremist sunit care încearcă să formeze o enclavă islamistă pe ambele părţi ale graniţei dintre Siria şi Irak.

Casa Albă spune că intervenţia Siriei nu poate opri conflictul provocat de extremişti, care au preluat controlul asupra mai multor oraşe din nordul şi vestul Irakului.

„Am arătat clar pentru toată lumea din regiune că nu avem nevoie de nimic care ar putea să exacerbeze diviziunile sectare ajunse deja la un nivel înalt de tensiune”, a spus Kerry, în timpul unei întruniri a diplomaţilor din ţările NATO.

„Este important să nu se mai întâmple nimic care să contribuie la extremism sau care ar putea acţiona ca o provocare pentru diviziunile sectare”, a adăugat acesta.

Kerry spune că Bagdadul trebuie să adoptate mai multe măsuri pentru a se asigura că armata Irakului poate apăra ţara fără să se bazeze pe forţe exterioare. Statele Unite vor trimite 300 de consilieri militari la Bagdad.

Premierul irakian Nouri al-Maliki pare că îşi menţine angajamentul său de a construi un nou guvern care să reprezinte pe deplin populaţiile şiite, sunite şi kurde din Irak, a adăugat Kerry, precizând că Statele Unite îl vor monitoriza îndeaproape pentru a se asigura că noul proces politic nu va repeta greşelile trecute, când au fost excluse minorităţile Irakului.

Miercuri, în cadrul primei declaraţii publice pe care a susţinut-o după ce preşedintele american Barack Obama i-a cerut săptămâna trecută să înceapă o formarea unei conduceri mai cuprinzătoare, pentru a evita un război civil între facţiunile religioase, al-Maliki a respins apelurile de formare a unui „guvern de salvare naţională” interimar, precizând că „cererea de formare a unui guvern de salvare naţională reprezintă o lovitură de stat împotriva constituţiei şi a evoluţiei politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor