Dronele SUA au atacat teroriştii ISIL

Radicalii suniţi ISIL din Irak executând prizonieri.
Radicalii suniţi ISIL din Irak executând prizonieri. (youtube.)

Fără să ofere detalii sau să precizeze cum a obţinut informaţia, televiziunea de stat a Irakului, Irakiya TV, a anunţat că dronele Statelor Unite au iniţiat atacuri împotriva luptătorilor ISIL de la frontiera dintre Irak şi Siria.

Avioanele Statelor Unite au bombardat ţintele de la graniţa irako-siriană, conform surselor apropiate premierului Nouri al-Maliki.

Preşedintele american Barack Obama a anunţat, săptămâna trecută, că Washington-ul va ordona ”atacuri specifice” împotriva militanţilor armaţi, care controlează câteva oraşe irakiene, în cazul în care ”va fi necesar”.

Pe de altă parte, au existat rapoarte conflictuale din Irak cu privire la rezultatul confruntării de la rafinăria Baiji, cea mai mare din Irak. Există rapoarte neconfirmate care spun că insurgenţii suniţi au preluat în final controlul rafinăriei.

Un oficial din nordul Irakul a declarat pentru BBC că cei 160 de soldaţi care apărau rafinăria Baiji au convenit să predea armele şi să-şi părăsească poziţiile după medierea între liderii tribali din regiune.

Însă un ofiţer al armatei irakiene, aflat în interiorul rafinăriei, s-a opus acestor relatări, precizând că militanţii au controlat numai turnurile şi gardul întreprinderii.

Anterior, purtătorul de cuvânt al armatei irakiene a anunţat că rebelii au fost forţaţi să părăsească obiectivul. Rafinăria este atacată de peste zece zile, armata irakiană respingând asalturile repetate ale rebelilor.

Corespondenţii BBC din nordul Irakului spun că menţinerea rafinăriei Baiji este necesară deoarece rebelii vor să controleze regiunile pe unde au intrat, şi să profite de producţia de petrol.