Iordania, o posibilă ţintă viitoare a jihadiştilor din Irak şi Siria

Iordania şi-a întărit măsurile de securitate la frontiera cu Irakul după ce guvernul irakian a pierdut controlul asupra tuturor punctelor de trecere cu Siria, a indicat luni un responsabil al securităţii sub protecţia anonimatului.
(photos.com)
Epoch Times România
24.06.2014

Iordania şi-a întărit măsurile de securitate la frontiera cu Irakul după ce guvernul irakian a pierdut controlul asupra tuturor punctelor de trecere cu Siria, a indicat luni un responsabil al securităţii sub protecţia anonimatului.

'Armata iordaniană a trimis la frontiera irakiană un număr suplimentar de trupe, tancuri, lansatoare de rachete şi vehicule blindate', a declarat el pentru AFP, subliniind că 'armata nu va tolera nicio infiltrare' în Iordania.

Ministrul informaţiei şi totodată purtător de cuvânt al guvernului, Mohammad Momani, a precizat că acestea sunt 'măsuri de precauţie, care corespund evoluţiei situaţiei în teren'.

Ofensiva rapidă lansată în 9 iunie în Irak de insurgenţii suniţi conduşi de jihadiştii din Statul Islamic în Irak şi în Levant (EIIL) alarmează Iordania vecină, care se teme de o contaminare într-o ţară confruntată deja cu afluxul de refugiaţi sirieni şi cu proprii săi islamişti locali.

Potrivit experţilor, Iordania ar putea fi una dintre viitoarele ţinte ale EIIL.

Insurgenţii în Irak au cucerit duminică postul de frontieră de la Al-Walid cu Siria, au indicat luni ofiţeri irakieni, după ce capturaseră postul de frontieră de la Al-Qaim. Forţele care păzeau postul Al-Walid s-au repliat spre o poziţie spre frontiera iordaniană.

Cel de-al treilea post de frontieră, la Rabia, a fost abandonat săptămâna trecută de forţele irakiene în cursul unei ofensive a jihadiştilor în provincia Ninive (în nord). El este controlat în prezent de forţele de securitate kurde.

Potrivit unor informaţii neconfirmate din sursă independentă, insurgenţii ar fi cucerit şi postul de frontieră de la Tirbil, situat la 370 km est de Amman. Responsabilii iordanieni susţin însă că nu au cunoştinţă de o astfel de evoluţie a situaţiei.

Amman, care trebuie să-şi asume responsabilitatea a circa 600.000 de refugiaţi sirieni pe teritoriul său, se confrunta de mai mult timp cu probleme de securitate provocate de proprii săi jihadişti, dintre care mulţi s-au alăturat EIIL şi altor grupuri afiliate Al-Qaeda în Irak şi în Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor