Guy Verhofstadt sau nevoia de mai multă Europa

Liberalul Guy Verhofstadt
Liberalul Guy Verhofstadt (FREDERICK FLORIN/AFP/Getty Images)

Nevoia de mai multă Europa a candidatului liberal la preşedinţia Comisiei Europene, Guy Verhofstadt, se detaşează net de plictiseala observată în prezent la clasa politică franceză. Lui Verhofstadt i-ar plăcea să-şi ia revanşa după înfrângerea din 2004, notează cotidianul economic francez Leş Echos.

S-a ridicat de la masa, apoi, câteva minute mai târziu, a revenit cu braţele încărcate de un pachet de fotocopii pe care le-a distribuit el însuşi jurnaliştilor: 'Iată programul nostru!'.

Belgianul Guy Verhofstadt este o persoană modestă şi deloc snoabă, conform imaginii responsabililor politici din ţările mici ale Uniunii Europene (UE). 'Veţi vedea, dreptul la 'uitare' pe internet este aici (în program) apărat foarte clar', a declarat Verhofstadt. De altfel, protecţia datelor personale în faţa giganţilor virtuali nu este cel mai original aspect al programului Alianţei Democraţilor şi Liberalilor pentru Europa (ALDE), partidul care l-a ales drept candidat la preşedinţia Comisiei Europene.

În Franţa, Verhofstadt este susţinut de alianţa Uniunea Democraţilor Independenţi - Mişcarea Democrată (UDI-Modem), în Germania - de către Democraţii Liberi (FDP), iar în Marea Britanie - de Partidul Liberal-Democrat (Lib-Dem). El este un federalist pur si dur, care afirmă cu ardoare şi convingere că actuala criză nu a făcut decât să scoată la iveală insuficienţa UE şi că aceasta trebuie să facă un nou salt calitativ pentru a scoate economia din marasmul actual.

Însă timpurile fiind aşa cum sunt, el preferă să-şi spună 'integraţionist' - aceasta este mai puţin 'european beat' şi permite evitarea ironiilor din partea euroscepticilor. Pentru a genera creşterea, Guy Verhofstadt propune să fie finalizată piaţa europeană unică, înlăturând obstacolele din faţa capitalurilor, energiei, telecomunicaţiilor şi înaltelor tehnologii.

Verhofstadt vrea să construiască în sânul zonei euro un program de convergenţă fiscală şi socială pe cinci ani, pentru a pune capăt distorsiunilor şi a reduce progresiv riscurile dumpingului social, continuă Leş Echos. Pentru a finanţa infrastructurile, el doreşte înfiinţarea unui fond finanţat de sistemul privat. El vrea, de asemenea, să insufle mai multă democraţie în dispozitivul instituţional, oferind un drept de iniţiativă Parlamentului European şi mai multe drepturi aleşilor naţionali.

El este fericit să desfăşoare pentru prima dată o campanie în toată Europa. 'Sunt invitat peste tot, acesta este începutul unei democraţii europene', declară, în glumă, Verhofstadt. În timpul conferinţelor, el se simte ca peştele în apă, cunoscând cinci limbi străine, printre care franceza, engleza şi flamanda, precizează publicaţia franceză menţionată.

Dacă liberalii nu au nicio şansă să se plaseze în fruntea scrutinului de duminica viitoare - ei reprezintă în prezent al treilea partid ca importanţă din Parlamentul European - Guy Verhofstadt se doreşte un 'candidat de compromis' pentru a prezida Comisia Europeană, în cazul în care cele două mari partide, conservator şi social-democrat, nu vor reuşi să formeze o coaliţie. O funcţie pe care Verhofstadt o vizase deja în 2004, dar care i-a scăpat din cauza veto-ului premierului britanic de atunci, Tony Blair, aminteşte cotidianul economic francez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe