Întâlnire neaşteptată: Xi Jinping şi omologul său taiwanez la “taifas” în Singapore, înaintea alegerilor din insulă

Preşedintele chinez Xi Jinping va participa sâmbătă la discuţii cu omologul său taiwanez, fiind prima întâlnire între liderii celor două state rivale de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949. Întâlnirea coincide cu amplificarea unui sentiment anti-China în Taiwan.
Peste 100.000 de taiwanezi protestează în faţa presedinţiei din Taipei împotriva unui pact comercial cu Beijingul, 30 martie 2014. Liderii chinez şi taiwanez se vor întâlni în 7 noiembrie 2015 în Singapore pentru o serie de discuţii. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.11.2015

Guvernele celor două ţări au declarat că liderii lor vor discuta sâmbătă în Singapore despre legăturile existente între cele două ţări. Întâlnirea are de asemenea loc cu câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare taiwaneze din ianuarie 2016, pe care Partidul Naţionalist pro-China, sau Kuomintang (KMT), probabil le va pierde.

Preşedintele taiwanez Ma Ying-jeou, al cărui mandat se încheie anul următor, a făcut din îmbunătăţirea legăturilor economice cu Beijingul o politică cheie de la preluarea puterii în 2008. El a semnat mai multe acorduri importante în sectorul afacerilor şi turismului dar, în acelaşi timp, nu s-a înregistrat niciun progres în rezolvarea neînţelegerilor politice dintre cele două state.

China comunistă consideră că Taiwanul este o provincie separatistă care va fi luată înapoi, prin intervenţie militară, dacă este necesar, în special dacă aceasta va face vreo mişcare în vederea obţinerii oficiale a independenţei sale.

Tsai Ing-wen, candidata prezidenţială a principalului partid de opoziţie din Taiwan – Partidul Democratic Progresiv (PDP), care în mod tradiţional favorizează independenţa – a declarat că maniera în care s-a făcut anunţul acestei întâlniri a fost o lovitură pentru democraţie.

“Cred că oamenii din întreaga ţară, ca mine, au fost foarte surprinşi”, a declarat ea reporterilor, conform Reuters.

“O întâlnire între liderii celor două părţi ale strâmtorii este un eveniment important, care implică demnitatea şi interesele naţionale ale Taiwanului. Dar, anunţând poporul într-o manieră atât de grăbită şi haotică, acest lucru va afecta democraţia Taiwanului.”

Purtătorul de cuvânt al DPP, Cheng Yun-peng, a declarat că momentul întâlnirii este de asemenea suspect. “Cum să nu se gândească oamenii că este vorba de o operaţiune politică care urmăreşte să afecteze alegerile?”, a declarat el.

Experţii politici au declarat că Beijingul va face eforturi pentru a influenţa rezultatul alegerilor taiwaneze, încercând să arate că legăturile dintre cele două state se vor îmbunătăţi dacă la conducerea Taiwanului vor rămâne naţionaliştii.

Biroul lui Ma a susţinut într-o declaraţie că scopul întâlnirii din Singapore este acela de a menţine status-quo-ul în strâmtoare, adăugând că nu va semna niciun acord şi nici nu va emite declaraţii comune alături de China.

Ambele tabere sunt de acord că există o singură China, dar nu sunt de acord asupra interpretării acestei idei. Taiwanul a avut conducere proprie de când naţionaliştii lui Chiang Kai-shek au fugit pe insulă la sfârşitul războiului civil chinez, după ce au fost înfrânţi de comuniştii lui Mao Zedong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor