Instituto Cervantes Bucureşti: Fonturi Latine, o expoziţie despre litere şi alte semne grafice

Instituto Cervantes Bucureşti a organizat pentru ziua de miercuri, 12 decembrie, de la ora 18.00, vernisajul expoziţiei "Fonturi Latine. A V-a ediţie a Bienalei de Tipografie Latino-Americană", găzduită de Sala de Expoziţii a Institutului (Bd. Regina Elisabeta 38). La vernisaj va participa şi Julio Sanz Melguizo (Departamentul de Arte, Facultatea de Arte Frumoase, Universitatea Castilla-La Mancha).
(photos.com)
Liviu Şerbănescu
11.12.2012

Instituto Cervantes Bucureşti a organizat pentru ziua de miercuri, 12 decembrie, de la ora 18.00, vernisajul expoziţiei "Fonturi Latine. A V-a ediţie a Bienalei de Tipografie Latino-Americană", găzduită de Sala de Expoziţii a Institutului (Bd. Regina Elisabeta 38). La vernisaj va participa şi Julio Sanz Melguizo (Departamentul de Arte, Facultatea de Arte Frumoase, Universitatea Castilla-La Mancha).

Înainte de vernisaj, la ora 18.00, are loc masa rotundă „Conectând litere, de la Sud la Est. Scene ale tipografiei actuale“, cu participarea scriitorului Florin Iaru.

"În cadrul expoziţiei, vor fi expuse lucrările premiate la a V-a ediţie, de anul acesta, a Bienalei de Tipografie Latino-Americană. Evenimentul are are loc periodic, din doi în doi ani, în America Latină", a precizat pentru Epoch Times Alina Cantacuzino, reprezentantă a Institutului Cervantes din Capitală.

"Domnul Iaru ne-a confirmat prezenţa, deci avem convingerea că va participa la masa rotundă, de la ora 18.00", a completat Alina Cantacuzino.

Creştere exponenţială în ultimele două decenii

Fonturi Latine este spaţiul natural de întâlnire şi schimb reciproc al comunităţii tipografice latino-americane. Principalul său scop este organizarea Bienalei de Tipografie Latino-Americană, ajunsă la cea de-a V-a ediţie şi care reprezintă continuarea bienalelor din 2004, 2006, 2008 şi 2010. Are drept obiective canalizarea şi răspândirea talentului şi producţiei designer-ilor de fonturi latino-americani nu doar în regiunea vastă ce se întinde din Mexic până în Argentina, ci şi în restul lumii.

În ultimele două decenii, dezvoltarea de fonturi tipografice în America de Sud a cunoscut o creştere exponenţială, nu numai din punct de vedere cantitativ, dar şi calitativ, atingând un grad de maturitate care rivalizează cu şcolile de mare tradiţie din Europa, un continent cu peste cinci secole de experienţă în domeniu.

"Lucrările expoziţiei Fonturi Latine sunt grupate în şase sectoare - caractere de text, de titluri, de design experimental, de design publicitar, de design de caractere non-alfabetice şi de familii complete. De asemenea, sunt expuse exemple de aplicaţii şi utilizare cotidiană a acestor creaţii noi, care îmbogăţesc de la an la an oferta tipografică internaţională", a mai precizat Alina Cantacuzino pentru Epoch Times.

Organizarea acestei expoziţii a fost posibilă graţie colaborării dintre Bienala de Tipografie Latino-Americană, Instituto Cervantes şi Universitatea Castilla-La Mancha, care se ocupă de promovarea Bienalei în Spania.

Julio Sanz Melguizo - profesor de design grafic la Universitatea Castilla-La Mancha

Julio Sanz Melguizo, licenţiat în Arte la Universitatea Politehnică din Valencia, este profesor de design grafic la Facultatea de Arte Frumoase şi de editare jurnalistică digitală la Facultatea de Jurnalism, ambele aparţinând Universităţii Castilla-La Mancha. Sanz Melguizo se ocupă de designul grafic începând din 1989, ca freelancer până în 1993, când se alătură Universităţii Castilla-La Mancha, unde lucrează în principal în domeniul designului editorial şi de identitate corporativă.

Ca grafician, Sanz Melguizo este autorul redefinirii identităţii grafice a UCLM şi a comunicării instituţionale a Universităţii, responsabil pentru designul mai multor cărţi, cataloage instituţionale şi colecţii ale Editurii Universităţii Castilla-La Mancha, dar şi pentru noul design al publicaţiei de informare academică Infocampus, printre alte proiecte realizate pentru instituţii din Cuenca şi Castilla-La Mancha.

Colaborează în mod regulat, ca reprezentant al Universităţíi, cu Centrul de Design din Castilla-La Mancha şi este editor al publicaţiei electronice ContextoGráfico (cu difuzare rapidă), pe teme de comunicare şi design. Sanz Melguizo a ţinut şi a publicat diverse prezentări şi conferinţe în Spania, Bulgaria, România, Mexic şi Argentina.

Specialistul în design grafic face parte din grupul de cercetare „Stat şi Comunicare. Hârtia de valoare în timpul franchismului ca autoportret al Statului“, condus de profesorul Dr. Guillermo Navarro Oltra. În prezent, desfăşoară activităţi de cercetare legare de tipografia dinamică, de identitatea instituţională şi de design-ul informaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor