Feţele exodului spaniol

Peste 40.000 de spanioli şi-au făcut bagajele în ultimul semestru pentru a-şi căuta un viitor mai bun în altă ţară. Criza economică şi şomajul îi obligă pe spanioli să-şi caute o viaţă mai bună dincolo de graniţe.
(Jasper Juinen / Getty Images)
Epoch Times România
18.07.2012

Peste 40.000 de spanioli şi-au făcut bagajele în ultimul semestru pentru a-şi căuta un viitor mai bun în altă ţară. Criza economică şi şomajul îi obligă pe spanioli să-şi caute o viaţă mai bună dincolo de graniţe. Şomeri sau mici întreprinzători care nu pot pune pe picioare o afacere au decis să plece din ţară, notează miercuri ziarul ABC.

Angel, întreprinzător, Mexic. A venit aici pentru a-şi extinde firma specializată în biologia moleculară, cristalizare şi cristalografie. Consideră că ţara aztecă este 'una din cele mai stabile de pe continent şi cu oportunităţi mai de afacere'. În Spania era greu să se extindă pentru că principalul client, Administraţia, lovită de tăieri bugetare (mai ales în domeniul cercetării) a preferat să aloce fonduri altor domenii. Spre deosebire de Spania, aici plăţile se fac rapid, iar TVA nu se declară până la plata efectivă, deşi admite că există unele probleme, mai ales cele legate de proceduri.

Laura Azcona, ziaristă, Amsterdam. În timp ce îşi face bagajele pentru Olanda ea spune ironic că va deshide un site de căutare de forţă de muncă, subliniind că în Spania nu se mai găseşte un loc de muncă stabil şi că nu îşi mai permite să plătească chiria şi întreţinerea... 'În Spania nu mai există oportunităţi pentru oameni cu studii şi nici pentru persoane calificate'. Este fericită că pleacă în Olanda cu un contract şi speră să cunoască alte culturi şi multă lume. La 27 de ani consideră că are calea deschisă, nu are ipotecă de plătit şi nici copii, sau alte lucruri care să o lege. Va începe o viaţă nouă.

David Bilbao, publicist, Londra. El şi partenera sa locuiau în oraşe diferite în Spania, iar în momentul deciderii unei vieţi în doi şi-au dat seama că nu există perspective profesionale pentru ambii în acelaşi loc. Au decis să înveţe engleza şi să plece în Marea Britanie. După 3 ani sunt încă aici şi în fiecare zi întoarcerea devine mai dificilă pentru că perspectivele în ţară sunt mai rele decât cele când au plecat. 'Sunt tot mai mulţi spanioli care aleg Londra', asigură ei.

Nici măcar familia nu îi mai încurajează să se întoarcă. La Londra au găsit un loc de muncă 'relativ bine plătit şi cu condiţii bune'. În capitala britanică există o uriaşă ofertă pe piaţa muncii la care se poate avea acces în funcţie de merite. Este un oraş foarte competitiv, unde locurile de muncă se obţin pe merit, nu pe pile ca în Spania'. A fi spaniol şi a vorbi limba lui Cervantes poate fi un avantaj în Londra: 'toate locurile de muncă le-am obţinut pentru că vorbesc spaniola'.

Marta Guillen, arhitectă, New York. Soţul ei a intrat în şomaj, iar ea avea un loc de muncă cu jumătate de normă. Banii nu erau suficienţi şi au hotărât să plece în străinătate. Au decis astfel să debarce în Long Island, New York, unde au găsit oportunităţi pe care Spania nu le putea oferi. 'Există o ofertă mai amplă şi o mai mare mişcare pe piaţa muncii', spune Marta, subliniind că cea mai mare problemă este viza. Şi faptul de a nu avea asigurare medicală este un inconvenient. Dar poţi cunoaşte multă lume care lucrează în domeniu. 'Aici este mai uşor să faci networking', comentează ea. Speră să se întoarcă în Spania, dar peste cinci sau şase ani. 'Sperăm să ne întoarcem în condiţii similare celor de aici, cu un loc de muncă şi un salariu demn', conchide ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor