Institutele Confucius pe radarul Senatului american. Li se cere să se schimbe sau vor fi închise
alte articole
China a oferit peste 158 milioane de dolari şcolilor din SUA pentru ca Institutele Confucius să promoveze, aparent, cultura chineză, au declarat în 27 februarie investigatori ai Senatului american, publicând un raport în care se precizează că aceste institute au acţionat ca instrumente de propagandă strâns controlate de Beijing şi că ar trebui ca acestea să îşi schimbe practicile sau să fie închise, potrivit Reuters.
Subcomisia Permanentă de Investigaţii din Senatul SUA a petrecut 8 luni investigând Institute Confucius, care au fost create începând cu 2004 aparent pentru a promova limba şi cultura chineză în şcoli şi universităţi din toată lumea.
Dar institutele au fost criticate, în special în SUA, pentru promovarea opiniilor Partidului Comunist Chinez, lucru care a fost negat de institute şi de guvernul de la Beijing.
FBI a susţinut că „monitorizează cu precauţie” Institutele Confucius, iar Departamentul de Stat al SUA le-a numit „cele mai puternice platforme de soft power ale Chinei”, conform investigatorilor.
Raportul precizează că Departamentul american de Justiţie ar trebui să decidă dacă Institutele Confucius sau angajaţii lor ar trebui să se înregistreze ca agenţi străini.
Regimul comunist chinez a declarat în 24 februarie că intenţionează să “optimizeze” răspândirea institutelor şi că acestea vor rămâne o parte esenţială a politicii guvernamentale.
Noul raport al Senatului american susţine că regimul chinez controlează aproape fiecare aspect al Institutelor Confucius din Statele Unite, inclusiv finanţarea lor, personalul şi programele de studiu. De asemenea, regimul are drept de veto în privinţa oricărui program sau vorbitor.
Raportul a fost publicat pe fondul unui război comercial costisitor între Washington şi Beijing, în cadrul căruia preşedintele Donald Trump şi alţi oficiali americani au acuzat China că foloseşte studenţi pe post de spioni, că fură proprietate intelectuală şi că foloseşte o gamă de alte trucuri murdare.
Tot în 27 februarie, reprezentantul SUA pentru comerţ, Robert Lighthizer, a declarat unei comisii a Camerei Reprezentanţilor că SUA va trebui să menţină timp de câţiva ani ameninţarea impunerii de taxe asupra produselor chinezeşti chiar dacă va fi încheiat un acord între cele două părţi pentru a fi soluţionată actuala dispută comercială.
Institutele Confucius au intrat pe radarul agenţiilor de informaţii şi în somnolenta Canada, stârnind chiar declaraţii din partea unui fost director al serviciilor secrete canadiene pentru Asia-Pacific, Michel Juneau-Katsuya, care a spus că „Institutul Confucius reprezintă o ameninţare pentru guvernul canadian şi o ameninţare pentru publicul canadian”. Katsuya este CEO al Northgate SSI, o firmă de consultanţă în domeniul securităţii, având şi o catedră de criminalistică la Universitatea din Ottawa.
Spre deosebire de serviciile canadiene, investigatorii Senatului american nu au descoperit dovezi că personalul Institutelor Confucius ar fi implicat în spionaj sau alte activităţi care ar trebui raportate agenţiilor de aplicare a legii.
Totuşi, investigatorii au descoperit că mulţi dintre angajaţi au obţinut tipul greşit de viză şi că 70% dintre colegiile şi universităţile americane au primit cel puţin 250.000 de dolari pe an din partea regimului chinez pentru a nu raporta acest lucru, aşa cum cere Departamentul pentru Educaţie.
Recomandările raportului includ o cerere ca şcolile americane să publice on-line toate contractele pe care le au cu guverne străine, să se asigure că angajările se conformează cu regulile lor şi nu cu cele ale Beijingului şi ca Departamentul de Stat să evalueze toate vizele şi să ceară un tratament reciproc în China.
Investigatorii subcomisiei au afirmat că iau în considerare propunerea unei legislaţii care să ofere asigurări că Institutele Confucius de conformează cu recomandările lor.
Pe lângă Institutele Confucius create în 100 de şcoli americane, Beijingul mai finanţează alte peste 500 de “Săli de clasă Confucius” care predau limba şi cultura chineză în licee şi şcoli primare.
Investigatorii au declarat că contractele unor universităţi americane cu regimul comunist chinez includ clauze de confidenţialitate şi impun respectarea legii chineze, care este mult diferită de cea americană, mai ales în materie de drepturi şi libertăţi.
În prezent, Programul Confucius îşi desfăşoară activitatea, sub o formă sau alta, şi în alte ţări din lume, inclusiv în România.
Noul raport al Senatului SUA a fost publicat în condiţiile în care Financial Times, citând un nou raport al Strategic Policy Institute (ASPI), un think tank finanţat de guvernul australian, a precizat că aproximativ 2.500 de cercetători din universităţi militare chineze s-au infiltrat în universităţi occidentale în ultimul deceniu, concentrându-se pe grupul de ţări numit “Five Eyes”. Din acest grup fac parte Australia, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă şi Statele Unite.
Potrivit ASPI, mulţi dintre cercetătorii chinezi nu au dorit să-şi dezvăluie legăturile cu organizaţiile militare atunci când au publicat un volum mare de rapoarte şi lucrări comune împreună cu oameni de ştiinţă occidentali – lucrări care pot fi de folos ambiţiilor tehnologice ale Beijingului, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge.