Instincte şi sentimente canine
alte articole
Instinctul de apărare a teritoriului şi a hranei
Se manifestă prin lătratul la gard, apărarea curţii, garajului, apartamentului, în ceea ce priveşte teritoriul şi prin ,"protejarea rezervelor" pentru zile negre - îngroapă şi ascunde oase, resturi de mâncare, etc.
Instinctul matern
Se manifestă înainte de naştere. Femela îşi caută un loc (cuib) unde va naşte. Este pregătită să-şi execute toate operaţiunile la naştere rupe placenta, taie cordonul ombilical şi linge puii înviorându-i ca o adevărată moaşă.
Instinctul de conservare
Frica de ger (frig) face câinele să îşi scormonească culcuşul, ca să se "bage la căldură" pentru ca să i se piardă urma îşi acoperă locul unde a stat, a urinat ori a defecat, cu ţărână şi face baie în nisip ca să se cureţe.
Instinctul de împerechere
Este declanşat de femela în călduri dar, de fapt e o chemare irezistibilă, ancestrală, de la care nu se poate sustrage nici un animal. Se manifestă prin căutarea partenerilor, ritualul de curtare şi actul împerecherii. Perioada împerecherilor reprezintă şi perioada când se pierd cei mai mulţi câini, deoarece masculii, atunci când sunt liberi şi simt mirosul unei femele în călduri, pleacă în căutarea ei. Un câine pierdut este greu de găsit.
Sentimentele câinelui
Potrivit cercetătorului K.Lorenz, simţul ierarhiei la câine este cel ce stă la originea acceptării omului drept stăpân. Dar trebuie menţionată şi capacitatea câinelui de a avea sentimente faţă de om, cum ar fi susceptibilitatea, gelozia, bucuria, tristeţea, fidelitatea, neliniştea, voioşia, "conştiinţa profesională", curajul, frica, răzbunarea, agresivitatea, etc.
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA
Ivana F.I., Ivana S. - Câinele, mică enciclopedie - Ed. Venus Bucureşti, Ed. I.E.P. Ştiinţa Chişinău 1995