Cum îi ajută cetăţenii din Luxemburg pe maidanezi să treacă iarna

Câinii fără stăpân care sunt îngrijiţi de asociaţii de protecţia animalelor şi diferite alte persoane din jurul Bucureştiului vor fi hrăniţi şi îngrijiţi în această iarnă cu ajutoare donate de cetăţeni din Luxemburg.
Cristina Boiangiu
28.11.2012

Câinii fără stăpân care sunt îngrijiţi de asociaţii de protecţia animalelor şi diferite alte persoane din jurul Bucureştiului vor fi hrăniţi şi îngrijiţi în această iarnă cu ajutoare donate de cetăţeni din Luxemburg.

“Am primit 20 de tone de ajutoare pe care le-am distribuit către adăposturi mai mici. Este vorba despre mâncare pentru câini, materiale de construcţie, mobilier, haine etc. Voluntarii ne-au ajutat să distribuim la 16 ONG-uri şi la persoane fizice ajutoarele. Pentru noi am asigurat deja toate cele necesare tot din donaţii şi sponsorizări”, a declarat, pentru Epoch Times, Florin Fugasin, directorul executiv al Asociaţiei Portico, deţinătoarea Dogtown, unul dintre cele mai mari adăposturi de câini din Europa.

Mai mulţi voluntari au ajutat la distribuirea ajutoarelor primite din străinătate.

”Deşi câinii comunitari sunt problema noastră a tuturor, autorităţi, iubitori de animale sau simpli cetăţeni, iată că ajutoarele semnificative continuă să sosească prin intermediul cetăţenilor străini. Săptămânile trecute la Cluj, acum în zona Bucureştiului”, a declarat Alex Tănăsescu, unul dintre voluntari.

Cei 400 de câini care sunt cazaţi, în prezent, la Dogtown, au asigurate resursele necesare pe timpul iernii, iar capacitatea adăpostului ar putea fi mărită în 2013, dacă se vor găsi sursele de finanţare necesare.

“Ne-am dori să extindem capacitatea adăpostului, în limita fondurilor care se vor strânge, dar nu intenţionăm deocamdată să ajungem la 10.000 de câini, aşa cum se anunţase initial. Vom mai avea o campanie de informare a cetăţenilor despre programele de sterlizare gratuită a câinilor desfăşurate de primării. Oamenii trebuie să ştie unde pot merge cu animalele să le sterlizeze gratuit şi astfel să se blocheze înmulţirea necontrolată a lor. Vom merge în şcoli şi centrele de plasament, împreună cu specialişti în dresaj şi psihologi pentru a-i responsabiliza pe copii în ceea ce priveşte grija pe care trebuie să o aibă pentru animale”, a precizat Fugasin.

Condiţii pentru adopţii

În prezent, cei care doresc să adopte câini fără stăpân sănătoşi, derapazitaţi şi vaccinaţi o pot face de la Dogtown, adăpstul din satul Uzunu, judeţul Giurgiu, unde angajaţii serviciului de ecarisaj al Primăriei Capitalei duc o parte din maidanezii din Bucureşti.

“Adăpostul este plin în acest moment. Din luna iulie, când am deschis centrul, am avut 29 de adopţii, ceea ce considerăm că este bine pentru că nu încurajăm adopţiile pe bandă rulantă. Am limitat la câte doi câini pentru fiecare persoană şi am impus o taxă pe 100 de lei, în schimbul căreia proprietarul primeşte hrană pentru zece zile pentru câine, lesă, zgardă, botniţă etc. Dacă se răzgândeşte sau nu e compatibil cu câinele ales, îl poate aduce înapoi. Noi ţinem legătura cu ei şi putem sesiza autorităţile dacă proprietarii lasă câinii pe stradă şi nu respectă contractul semnat cu noi”, a afirmat Fugasin.

Adăpostul din judeţul Giurgiu a fost prezentat de edilii Capitalei ca pe o soluţie pentru rezolvarea problemei numărului mare de maidanezi din Bucureşti. Primarul Sorin Oprescu a declarat că până la sfârşitul acestui an primăria nu va aloca finanţare pentru acest proiect, urmând ca din 2013 să se aibă în vedere acest aspect. Iniţial, se anunţase că la Uzunu vor fi cazaţi 10.000 de câini, însă primăria nu a luat deocamdată nicio decizie în privinţa suportării costurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor