Cum să alegem câinele de companie
alte articole
Alegerea unui câine nu este o problemă simplă, aşa cum pare la prima vedere. Cu alte cuvinte, sănătatea şi viaţa animalului depind de noi. Câinele ales nu va avea absolut nicio vină dacă legătura sufletească între stăpân şi el nu se va realiza, animalul ajungând, în cel mai bun caz, la un alt stăpân, de obicei greu de găsit.
Plecând de la adevărul că un câine este o fiinţă, deci cu personalitate biologică bine definită, încă de la început este necesară alegerea corectă a exemplarului canin, iar dacă am făcut acest lucru, el nu poate fi în niciun caz abandonat.
Divorţul om - câine nu are loc decât din vina proprietarului, nicidecum a câinelui, chiar dacă se argumentează că este prea gălăgios, lasă păr, se cheltuie prea mult cu el, ocupă timpul liber, face dificilă efectuarea unui concediu şi alte motive care determină abandonarea lui.
Alegem (adoptăm) un câine în funcţie de spaţiul disponibil pentru activităţile lui utile, de temperamentul său şi al nostru, de timpul pe care i-l putem acorda, nefiind de neglijat nici mijloacele financiare de care dispunem.
*Înfăţişarea câinelui cu păr lung sau scurt, de talie mică, mijlocie sau mare?
*Să fie tăcut sau zgomotos ?
Un stăpân irascibil riscă să-l facă şi pe câine irascibil, deci va adopta un câine echilibrat. Ceilalţi membri ai familiei vor fi şi ei consultaţi în ceea ce priveşte alegerea, încât să se ajungă la un consens la adopţia prietenului credincios.
*Rasa e o chestiune de modă?
Fără îndoială există şi câini la modă. Mai ales tinerii înclină să aleagă numai unele rase, cum ar fi YorkShire Terier, Caniche, Shit-zu etc.
*Ce alegem, un mascul sau o femelă?
Mulţi iubitori de câini solicită un mascul pentru a scăpa de grija montei şi a naşterilor, cu toate că o femelă este mult mai docilă, mai tandră, mai uşor de dresat şi de educat. Cumpăniţi toate acestea şi apoi alegeţi sexul patrupedului.
*Cum botezăm câinele- cu un nume uşor de pronunţat, scurt ?
Alegerea numelui pentru câinele nostru nu se va face la întâmplare, deşi unii stăpâni doresc să aibă pentru animalul lor un nume cât mai original, dacă se poate unic. Îi vom repeta numele, la început ori de câte ori avem prilejul să o facem şi, în scurt timp, observăm că prietenul nostru l-a învăţat.
Toţi membrii familiei trebuie să folosească acelaşi nume, iar dacă răspunde la chemare va primi o recompensă până se va obişnui cu numele.
Devenind posesorul unui câine, ai un nou statut în societate şi, fără să exagerăm , noi îl considerăm un copil, un nou membru al familiei. Cel ce nu înţelege să-şi asume obligaţia unei comportări responsabile şi civilizate faţă de un câine, dorind numai să arate vecinilor şi prietenilor cât este de monden, în propriul său interes, îl sfătuim să nu-şi ia un câine.
BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ
Ivana F.I., Ivana S. - Câinele, mică enciclopedie - Ed. Venus Bucureşti, Ed. I.E.P. Ştiinţa Chişinău 1995