Instanţa a decis: 9 ani de închisoare pentru Vlad Filat

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, un fost prim-ministru este condamnat la închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă.
Vlad Filat escortat de mascaţi (sputnik.md)
Anişoara Chiriac
27.06.2016

După mai bine de două ore de deliberări, magis­tra­ţii Jude­că­to­riei sec­to­ru­lui Buiucani l-au con­dam­nat acum câteva clipe pe Vlad Filat la 9 ani de închi­soare cu exec­ut­are. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel în termen de 15 zile.

Instanţa a decis să-i confişte fostului premier şi bunuri în valoare de peste 4.250.000 de lei, să-i retragă toate distincţiile de stat, inclusiv Ordinul Republicii, să-i aplice o amendă de 60.000, şi să-l priveze de dreptul de a deţine funcţii publice, timp de cinci ani.

În timpul şedinţei de astăzi, fostului premier i s-a acordat ultimul cuvânt, după care magistraţii au pronunţat sentinţa pe acest caz.

Înainte de proces, Vlad filat a declarat că ar avea multe de spus pentru presă, dacă i s-ar oferi oportunitatea. Acesta a cerut de nenumărate ori ca şedinţele de judecată să fie făcute publice. Apelului s-au alăturat şi numeroase asociaţii şi membri ai societăţii civile.

„Este o sentinţă ilegală, fără îndoială că o vom ataca. Din momentul în care s-a solicitat reţinerea mea, am ştiut că va fi o sentinţă de condamnare. Nu am încredere în Curtea de Apel. Mai este şi CEDO. Sper că cetăţenii se vor trezi şi vor ajunge să trăiască într-o ţară în care justiţia se va face de instanţă şi nu de judecători sau politicieni”, a spus Vlad Filat imediat după ce şi-a auzit sentinţa.

Pe de altă parte, procurorul Adriana Beţişor consideră că sentinţa nu este suficient de dură: „Solicitările noastre au fost de 19 ani. Nu putem să fim de acord cu această sentinţă, nu este proporţională. O asemenea sentinţă de 9 ani de închisoare nu este proporţională. Suma impunătoare pe care a primit-o din BEM şi ne-am pomenit cu o aşa sentinţă”

Vlad Filat a fost reţinut pe 15 octombrie, în aceeaşi zi după ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat. Procuratura Anticorupţie i-a atribuit fostului premier statut de învinuit pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă în urma unui autodenunţ al controversatului om de afaceri, primarul de Orhei, Ilan Shor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor