Moldova: Societatea civilă solicită judecarea lui Filat în şedinţe publice
alte articole
Organizaţii non-guvernamentale din Moldova au semnat, vineri 24 iunie, o solicitare privind şedinţele de judecată în cazul fostului premier Vlad Filat. Organizaţiile semnatare solicită, în mod repetat, judecarea cauzei penale împotriva ex-premierului Vlad Filat în şedinţe publice. Examinarea în continuare a cauzei în şedinţe închise doar va alimenta suspiciunea cu privire la inechitatea procedurilor şi politizarea soluţiei.
„Din informaţia difuzată în mass-media, înţelegem că pentru luni, 27 iunie 2016, este preconizată ultima şedinţă de judecată pe această cauză. Nu există nicio justificare pentru declararea şedinţei închise, în special având în vedere faptul că este ultima şedinţă. Toate probele au fost deja examinate. Inculpatul are dreptul la şedinţă publică. Apărarea a făcut mai multe declaraţii publice, în care s-a plâns de lipsa motivelor pentru examinarea cauzei cu uşile închise. Din informaţiile transmise în public nu este clară motivaţia şi insistenţa procuraturii pe examinarea cauzei în şedinţe închise.
Judecătorul trebuie să fie conştient de obligaţia de a asigura respectarea dreptului la un proces echitabil şi a nu admite încălcarea acestuia. Moldova riscă să fie din nou condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil în cazul în care cauza va fi examinată în continuare cu uşile închise”, se arată într-un comunicat remis redacţiei Epoch Times România de Centrul de Resurse Juridice din Moldova.
Societatea civilă moldovenească consideră că dosarul include informaţii cu privire la una dintre cele mai mari fraude din istoria Republicii Moldova, însă şedinţele de judecată în această cauză până la acest moment au fost declarate închise.
„Reiterăm că examinarea acestei cauze în mod public este deosebit de importantă pentru a spori încrederea societăţii în justiţie, a clarifica situaţia cu privire la furtul miliardului şi a asigura dreptul la un proces echitabil al persoanelor acuzate în acest dosar”, se mai menţionează în solicitarea ONG-urilor semnatare.
Astfel, acestea fac un apel către judecători să „reevalueze argumentele ce ţin de examinarea cauzei în şedinţă închisă şi, eventual, să revadă decizia luată. În cazul în care argumentele pentru examinarea cauzei în şedinţe închise sunt convingătoare, acestea urmează a fi explicate public şi analizată posibilitatea examinării publice cel puţin a unei părţi a procesului de judecată”.
Organizaţiile semnatare sunt următoarele:
Amnesty Internaţional Moldova,
Asociaţia „Promo-LEX”,
Asociaţia Femeilor Profesioniste şi de Afaceri,
Asociaţia Micului Business,
Asociaţia pentru Politică Externă,
Asociaţia Presei Independente (API),
BIOS,
Centrul de Dezvoltare Economică,
Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei,
Centrul de Drept al Femeilor,
Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJ),
Centrul de Resurse „DIALOG-Pro”,
Centrul de Resurse Juridice din Moldova,
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI),
Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS),
Centrul Naţional al Romilor,
Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM),
Fundaţia Est-Europeană,
Institutul pentru drepturile omului din Moldova (IDOM),
Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE),
Institutul Politici Publice (IPP),
Mişcarea Ecologistă din Moldova,
Transparency Internaţional – Moldova,
Uniunea organizaţiilor invalizilor din Republica Moldova.