Înşelătorie de proporţii printr-o falsă agenţie de voiaj gestionată de un cuplu de români

Garda de Finanţe din Palermo a anchetat o înşelătorie de circa 10 milioane de euro, pusă la cale de o grupare care se folosea de un fals magazin de fructe şi legume al unui cuplu de români, folosit ca agenţie de voiaj low-cost. Aceasta oferea bilete achiziţionate on-line cu carduri de credit ale căror coduri şi ''password-uri'' erau sustrase de la titularii lor de hackeri abili ce operau în străinătate, informează La Repubblica.
(photos.com)
Epoch Times România
14.12.2012

Garda de Finanţe din Palermo a anchetat o înşelătorie de circa 10 milioane de euro, pusă la cale de o grupare care se folosea de un fals magazin de fructe şi legume al unui cuplu de români, folosit ca agenţie de voiaj low-cost. Aceasta oferea bilete achiziţionate on-line cu carduri de credit ale căror coduri şi ''password-uri'' erau sustrase de la titularii lor de hackeri abili ce operau în străinătate, informează La Repubblica.

'Fiecare dintre membrii grupării îşi avea propria specializare: exista persoana specializată în găsirea biletelor de avion cele mai convenabile, o alta pentru căile ferate, şi alta pentru nave. Clienţilor li se propuneau soluţii de călătorie alternative la cele solicitate. Căutau, de exemplu, să evite Ryanair, deoarece site-ul cere multe informaţii pentru emiterea biletului şi în special pentru check-in-ul on-line obligatoriu'', a declarat maiorul Antonio Squillacioti, comandantul secţiei din Palermo al Gărzii de Finanţe.

Cătălin Cristan şi Carmen Papeiu, soţ şi soţie, vindeau bilete de avion, tren, cazări în hoteluri, produse tehnologice şi Hi-Fi. De patru ani, micul lor magazin aşa-zis de fructe şi legume, frecventat în cea mai mare parte de străini, s-a transformat într-o agenţie de voiaj care oferea călătorii şi servicii cu reduceri de până la 50%. Reducerile erau posibile, deoarece biletele erau achiziţionate on-line pe site-urile companiilor cu ajutorul cardurilor unor titulari din SUA, Brazilia, Japonia sau Rusia. Codurile şi parolele cardurilor erau vândute la preţul de 25 de euro bucata cuplului de români, care le foloseau până când titularii legitimi denunţau acţiunea.

Prin acest mecanism, gruparea a reuşit de-a lungul mai multor ani să obţină circa zece milioane de euro, bani sustraşi companiilor de voiaj şi celor care oferă produse şi servicii on-line.

Marţi au fost executate şapte mandate de arestare, prin ordin al judecătorului de instrucţie Maria Pino, la cererea procurorului Daniele Paci. Au fost arestaţi palermitanul Gioacchino Orlando şi şase cetăţeni străini, doi bengalezi şi patru români. Unul dintre ei, Andrei Agape, este chiar preot al Bisericii ortodoxe, transferat de ceva timp la Cagliari.

Ancheta a fost declanşată în urmă cu trei ani, în urma denunţului companiei ''Grandi Navi Veloci'', care, împreună cu consilierul său economic Victor Uckmar, a estimat la un milion şi jumătate de euro deficitul biletelor, după ce mai multe companii de carduri de credit au recuperat, aşa cum prevede legea, sumele pe care clienţii înşelaţi au demonstrat că nu le-au cheltuit niciodată.

Garda de Finanţe a ajuns, printr-un proces laborios de interceptări de convorbiri şi urmăriri, la ''agenţia virtuală'.

În ultimele luni, gruparea şi-a extins raza de afaceri, în special în cartierul din vecinătatea gării. Membrii grupării plăteau facturi la apă şi lumină ale unor pensionari, online, la companiile Amap şi Enel, prin acelaşi sistem al tranzacţiilor frauduloase. Cele două companii au raportat un deficit de aproximativ 300.000 de euro.

Deficite au înregistrat şi companii de telefonie şi de produse de înaltă tehnologie. Numărul clienţilor care au beneficiat de-a lungul anilor de aceste servicii low cost este imposibil de cuantificat.

'Pot să spun că codurile oferite de hackeri sunt de ordinul miilor. Pentru prima data am interceptat conturile de e-mail ale persoanelor anchetate prin e-mail-urile prin care primeau codurile şi password-urile. Fiecare card era utilizat timp de 10-15 zile, timpul mediu în care titularii îşi puteau da seama că au fost efectuate tranzacţii frauduloase cu cardurile lor. În această perioadă de timp, gruparea reuşea să facă achiziţii, astfel încât suma de 25 de euro plătită pentru fiecare cod era absolut derizorie'', a explicat Squillacioti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor