MB: Rasism, intimidare, ameninţări - viaţa de zi cu zi a lucrătorilor imigranţi, printre care şi români, controlaţi de recrutori

Sute de muncitori imigranţi continuă să trăiască într-un climat de teamă, sărăcie, supuşi unor condiţii inumane şi îndatoraţi faţă de cei care i-au recrutat şi plasat ca forţă de muncă, potrivit unui raport publicat marţi în Marea Britanie, care dezvăluie condiţiile inumane ale lor, informează ziarul britanic The Independent. Printre aceştia se află şi români.
(photos.com)
Epoch Times România
15.05.2012

Sute de muncitori imigranţi continuă să trăiască într-un climat de teamă, sărăcie, supuşi unor condiţii inumane şi îndatoraţi faţă de cei care i-au recrutat şi plasat ca forţă de muncă, potrivit unui raport publicat marţi în Marea Britanie, care dezvăluie condiţiile inumane ale lor, informează ziarul britanic The Independent. Printre aceştia se află şi români.

'Partea de jos a pieţei muncii din Marea Britanie, în pofida protecţiei, poate fi profund neatractivă şi mult prea adesea exploatatoare. Munca este grea, prost plătită şi nesigură. Multe persoane intervievate câştigă cu greu atât cât să supravieţuiască. Frica şi neputinţa au fost aproape omniprezente', se arată în raportul 'Experienţele muncii forţate în industria alimentară din Marea Britanie'. Elaborat de ''Joseph Rowntree Foundation'' şi fiind unul dintre cele mai ample studii din domeniu care prezintă situaţia lucrătorilor din ferme şi fabrici până la cei care trudesc în restaurante, raportul a constatat un ''catalog'' real de practici abuzive.

'Am simţit că îmi cade cerul în cap, dar nu am avut de ales', a afirmat Adriana, o lucrătoare româncă de 30 de ani. 'Aveam nevoie de bani. Trebuia să muncesc. Apoi nu mi-a mai păsat. Am fost pe punctul în care preferam să mor decât să mă mă mai întorc acolo. Am slăbit. Eram tensionată şi tristă tot timpul', a adăugat ea.

Cercetătorii au descoperit muncitori care au fost supuşi unor intimidări rasiste sau sexiste şi unor ameninţări. Izolaţi, necunoscători ai limbii engleze şi ai drepturilor lor, mulţi s-au plâns că suferă de depresie iar alţii au ajuns la autoagresiune.

În pofida faptului că majoritatea sunt imigranţi legali, ei nu au fost conştienţi de drepturile lor şi au fost frecvent exploataţi. O proporţie semnificativă a achitat taxe unor agenţi de recrutare şi a rămas prinsă în capcana datoriilor. Aşa cum au constatat cercetătorii, o înşelătorie specială a fost practica de a recruta mulţi lucrători cărora li se dădeau locuri de muncă doar cât să-şi plătească datoriile la plasator, dar obligându-i să trăiască în lipsuri, forţaţi să împartă un spaţiu de cazare înghesuit, sub-standard.

Alţii s-au plâns că se simt ca nişte maşini, sub supraveghere constantă - verificaţi şi cât stau la toaletă - şi având sarcini imposibil de îndeplinit.

În 2009, munca forţată a devenit un delict penal, în conformitate cu ''Coroners and Justice Act'', dar autorii raportului au notat: 'Este greu de spus dacă exploatarea raportată a fost destul de gravă pentru a constitui muncă forţată, dar dovezile au indicat că angajatorii au încălcat multe drepturi'. Sam Scott, unul dintre autori, a adăugat: 'Majoritatea imigranţilor cu care am vorbit se află în Marea Britanie legal, dar condiţiile lor de muncă sunt departe de a fi legale. Neplata salariului, reţinerile ilegale din salariu şi neacordarea de pauze corespunzătoare sunt practici frecvente''.

Cercetătorii au intervievat 62 de lucrători, cea mai mare parte din Polonia, China, Lituania şi Letonia, care lucrează în Lincolnshire, în sud, Scoţia est-centrală, Anglia de sud-vest, Londra şi Liverpool.

Peste două treimi s-au plâns că trăiesc cu frică, având traume psihologice, lucrând peste 50 de ore pe săptămână, fiind plătiţi sub salariul minim de 5,83 de lire pe oră şi cu deduceri ilegale din salariile lor.

Printre recomandările raportului se numără o întărire a competenţelor ''Gangmasters Licensing Authority'' (Autoritatea de acordare de licenţe pentru plasatorii de forţă de muncă), supravegherea continuă a lanţului de aprovizionare de către retailerii majori, o mai mare focalizare asupra modului în care lucrătorii imigranţi pot solicita despăgubiri legale şi acces mai bun la cursuri de limba engleză.

Raportul a solicitat, de asemenea, un sprijin mai mare din partea sindicatelor şi mai multe măsuri din partea ''HM Revenue and Customs'' (autoritatea de taxe şi impozite) pentru a aborda încălcările privind salariul minim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor