Scandalul implanturilor mamare - Parchetul din Torino deschide o anchetă

Parchetul din Torino a deschis o anchetă împotriva lui Jean-Claude Mas, fondatorul societăţii franceze Poly Implant Prothese (PIP), aflată la originea scandalului implanturilor mamare care ar fi responsabile pentru dezvoltarea unor cancere, a anunţat vineri agenţia Ansa.
Imaginea unei perechi de implanturi de silicon pentru sani. (MAURICIO LIMA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
31.12.2011

Parchetul din Torino a deschis o anchetă împotriva lui Jean-Claude Mas, fondatorul societăţii franceze Poly Implant Prothese (PIP), aflată la originea scandalului implanturilor mamare care ar fi responsabile pentru dezvoltarea unor cancere, a anunţat vineri agenţia Ansa.

Jean-Claude Mas, în vârstă de 72 de ani, este bănuit de Parchetul italian de fraudă comercială şi vânzare de produse periculoase pentru sănătate. Parchetul a transmis elementele pe care le are Ministerului italian al Sănătăţii.

Jean-Claude Mas este vizat deja în Franţa de două anchete judiciare pentru înşelătorie agravată şi omucidere involuntară. Peste 2.500 de plângeri au fost deja depuse împotriva lui. Ultima dintre ele a venit din partea Casei Naţionale de Asigurări de Boală (CNAM), care cere despăgubiri pentru prejudiciul creat, în condiţiile în care scoaterea implanturilor în cazul a circa 30.000 de franţuzoaice este estimată la 60 de milioane de euro.

Compania PIP a fost la un moment dat numărul trei mondial în materie de proteze mamare, dar acum este suspectată că a recurs în mod fraudulos la un gel de proastă calitate pentru fabricarea implanturilor sale. Acest gel, de zece ori mai ieftin decât cel conform, antrenează riscuri crescute în cazul ruperii învelişului protezei.

Franţa rămâne singura ţară care a recomandat retragerea protezelor PIP, iar Venezuela a anunţat că oferă gratis operaţia femeilor care doresc să-şi scoată implanturile. Mai multe ţări, între care Brazilia şi Italia, au invitat purtătoarele unor astfel de proteze să consulte un medic.

Numărul femeilor din Italia care au astfel de implanturi este estimat la 5.000.

În Franţa, procesul pentru înşelătorie agravată este prevăzut pentru toamna anului 2012, în timp ce ancheta pentru omucidere involuntară este abia la început.

Jean Claude-Mas s-a retras departe de viaţa publică, în sud-estul Franţei, după izbucnirea scandalului.

Agenţia pentru Produse Medicale din Franţa a fost notificată în legătură cu 20 de cazuri de cancer la femei purtătoare de proteze mamare PIP. Este vorba despre trei cazuri de limfom, 15 cazuri de adenocarcinom mamar (forma cea mai frecventă a cancerului de sân), un caz de adenocarcinom la plămân şi o leucemie acută mieloblastică. Deocamdată, nu a fost stabilită o relaţie de cauzalitate directă între portul de implanturi mamare PIP şi aceste cazuri de cancer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor