Inovaţie: O baterie ar putea menţine un telefon încărcat timp de cinci zile
alte articole
Durata de viaţă a unei baterii este o preocupare permanentă pentru aproape toţi utilizatorii de telefonie mobilă. Dar se pare că aceasta va dispărea curând dacă noua baterie creată de o echipă de oameni de ştiinţă australieni va funcţiona cu adevărat.
După cum au explicat într-o postare pe blogul lor (Supercharging tomorrow: Australia first to test new lithium batteries), cercetătorii de la Universitatea Monash au dezvoltat o baterie cu litiu şi sulf, care are potenţialul de a alimenta telefoanele mobile timp de cinci zile consecutiv sau de a permite să conduci un vehicul electric peste 1.000 km fără a fi necesar să fie reîncărcat.
De fapt, cercetătorii au afirmat că sunt pe punctul de a comercializa bateria - cea mai eficientă din lume - care ar putea depăşi liderii actuali de pe piaţa mondială.
Cercetătorii au un brevet înregistrat aprobat pentru procesul de fabricaţie (PCT/AU 2019/051239), iar celulele prototipului au fost fabricate cu succes de către German R&D partners Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology. Studiul a fost publicat în Science Advances sâmbătă, 4 ianuarie 2020 şi este prima cercetare a bateriilor Li-S care apare în această prestigioasă publicaţie internaţională.
Unii dintre cei mai mari producători de baterii de litiu din China şi Europa şi-au exprimat interesul pentru creşterea producţiei, iar mai multe teste vor fi efectuate în Australia la începutul anului 2020.
Profesorul Mainak Majumder, membru al echipei de cercetare, a explicat că această dezvoltare va reprezenta un avantaj important pentru industria australiană care ar putea transforma modul în care sunt fabricate telefoanele, maşinile, computerele şi reţelele solare în viitor.
„Fabricarea şi implementarea cu succes a bateriilor cu litiu şi sulf pe maşini şi grile va revoluţiona piaţa vehiculelor şi va oferi o piaţă energetică mai curată şi mai fiabilă”, a declarat profesorul Majumder.
Echipa de cercetare a primit fonduri de peste 2,5 milioane de dolari de la partenerii guvernamentali şi din industria internaţională pentru a testa această tehnologie de baterii pe maşini şi reţele în acest an.
Folosind aceleaşi materiale din bateriile standard cu ioni de litiu, cercetătorii au reconfigurat proiectarea catozilor de sulf pentru a putea permite încărcări de tensiune mai mare, fără a diminua capacitatea sau performanţa generală.