Coreea de Nord, în pragul colapsului

Soldaţi-femei din Coreea de Nord la un marş în Phenian, 15 aprilie. Săptămâna trecută Coreea de Nord a adăugat adjectivul de "stat înarmat nuclear" în Constituţia sa.
Soldaţi-femei din Coreea de Nord la un marş în Phenian, 15 aprilie. Săptămâna trecută Coreea de Nord a adăugat adjectivul de "stat înarmat nuclear" în Constituţia sa. (Pedro Ugarte / AFP / Getty Images)

Se pare că regimul comunist din Coreea de Nord este aproape de colaps. Phenianul a început să vândă cantităţi mari de aur Chinei, într-o încercare de a ieşi din criza economică, a raportat miercuri agenţia sud-coreeană Yonhap, care citează surse familiare cu chestiunea.

Dispoziţia, care vine împotriva ordinului fondatorului regimului comunist Kim Il-sung de a nu vinde aurul ţării, ar putea fi un indiciu al unui colaps economic iminent.

"De mai multe luni, Coreea de Nord a început să-şi vândă până şi aurul", a precizat o sursă sub protecţia anonimatului.

"Vânzările de aur către străini sunt un barometru cu privire la aflarea sau nu a Coreei de Nord în criză", a adăugat sursa.

Aceasta este pentru prima dată când Coreea de Nord şi-a vândut din aur de la venirea la conducerea regimului a lui Kim Jong-un, la sfârşitul lui 2011, după moartea tatălui său, a adăugat sursa citată.

Regimul comunist deţine circa 2.000 de tone de rezerve de aur, care valorează cel puţin opt miliarde de dolari, conform unor date publicate de Coreea de Sud.

Potrivit rapoartelor din presă, situaţia economică a regimului comunist s-ar putea înrăutăţi în urma destituirii generalului Jang Song-thaek, unchiul lui Kim Jong-un, ţinând cont de faptul că el coordona toate proiectele economice cu alte ţări, a susţinut altă sursă.

Conform unor experţi, un colaps economic al Phenianului ar putea duce fie la o cooperare mai importantă cu Coreea de Sud, fie la sporirea riscului unor provocări de natură militară la adresa Seulului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe