Phenianul continuă epurările şi îl execută pe fostul trezorier al lui Kim Jong-il

Vedere generala a Parlamentului de la Phenian
Vedere generala a Parlamentului de la Phenian (STR / AFP / Getty Images)

Ri Su-yong, considerat unul dintre trezorierii fostului preşedinte nord-coreean Kim Jong-il, tatăl actualului şef al statului, Kim Jong-un, a fost executat, scrie miercuri ziarul El Mundo.

Potrivit sursei citate, se crede că trezorierul a administrat în Elveţia un cont al lui Kim Jong-il în valoare de 4 miliarde de dolari şi că a fost totodată tutore al actualului lider, dar şi al fratelui său mai mare, Kim Jong-chul, când cei doi au studiat în ţara alpină. Execuţia lui Ri Su-yong face parte din campania de epurare desfăşurată împotriva fostului număr doi al regimului, Jang Song-thaek, unchi al actualului lider nord-coreean, comentează El Mundo.

Potrivit ziarului japonez Mainichi, care citează surse din apropierea conducerii Partidului Muncitorilor, regimul l-ar fi executat pe Ri, după ce luni, 9 decembrie, s-a confirmat destituirea lui Jang Song-thaek, influentul unchi al liderului Kim Jong-un. Ziarul Mainichi consideră că, pe lângă execuţia fostului trezorier al lui Kim Jong-il, autorităţile nord-coreene ar fi ucis în total cinci oameni de încredere ai lui Jang, în urma căderii acestuia în dizgraţie.

Trezorierul Ri Su-yong (cunoscut şi sub numele de Ri Chol) era considerat un apropiat al lui Jang şi, în 1988, a fost numit ambasador al Coreii de Nord în Elveţia, post considerat principala legătură politică cu Europa.Ri, a cărui vârstă se crede că era în jur de 73 de ani, s-ar fi întors în Coreea de Nord în 2010, când ar fi fost implicat într-un comitet condus de Jang pentru a impulsiona înfiinţarea de companii mixte, cu capital nord-coreean şi străin, pentru a atrage investitori şi valută.

Destituirea lui Jang Song-thaek, anunţată luni, dar oficializată cu o zi înainte în cadrul unei reuniuni a Partidului Muncitorilor, reprezintă cea mai mare schimbare politică în Coreea de Nord de la moartea, în decembrie 2011, a fostului dictator Kim Jong-il.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe