Industria solară din Germania se stinge

MUNCHEN - Săptămâna trecută, o altă mare companie solară germană a ieşit de pe piaţă, Q-Cells, depunând actele pentru faliment şi anunţând că îşi va închide operaţiunile în principal din cauza unei incapacităţi de a concura cu rivalii din Asia.
Panouri de energie solară. (SEBASTIEN BOZON / AFP / Getty Images)
Ilya Rzhevskiy
13.04.2012

MUNCHEN - Săptămâna trecută, o altă mare companie solară germană a ieşit de pe piaţă, Q-Cells, depunând actele pentru faliment şi anunţând că îşi va închide operaţiunile în principal din cauza unei incapacităţi de a concura cu rivalii din Asia.

Acest lucru plasează industria solară germană aproape de stingere, din moment ce acesta este doar un alt faliment dintr-o listă lungă de companii solare majore germane din ultimele câteva luni. Luna trecută, Scheuten Solar cu sediul în Freiburg, care a fost cel mai mare producător de module solare cu opt ani în urmă, a depus actele pentru faliment.

Această companie se adaugă celor deja "falimentate", Solon cu sediul la Berlin, Solar Millennium cu sediul la Erlangen - care avea proiecte de extindere în deşertul Mojave din California, Odersun din Frankfurt şi Solarhybrid. Toate aceste companii au fost cei mai importanţi jucători în industria solară germană.

Şirul de falimente a avut loc concomitent cu reducerea subvenţiilor guvernamentale alocate industriei de energie solară, de care aceste societăţi erau atât de dependente. Analiştii susţin că încrederea exagerată în subvenţiile guvernamentale şi proasta gestionare a cauzat ca aceste companii să nu reuşească să dezvolte planuri de afaceri competitive, să aibă o execuţie riguroasă şi să nu fie capabili să concureze cu rivalii din Asia, în special cei din China.

Este o poveste similară cu centralele industriale din Germania de Est înainte de reunificare, din cauza dependenţei lor de "subvenţiile" guvernului comunist de la acea vreme. Industriile est-germane au fost complet necompetitive atunci când zidul a căzut. Toată producţia din Germania de Est a dispărut, ceea ce este o lecţie învăţată din proasta gestionare bazată pe încrederea exagerată pe subvenţii sociale.

În acelaşi timp, industria solara germană a fost lovită puternic, atunci când producătorii chinezi au reuşit să copieze tehnologia solară şi să o vândă cu 30-40% mai ieftin. Costurile de producţie solară din Germania sunt foarte mari, datorită costurilor ridicate cu forţa de muncă şi materialele, impozitelor mari, sistemului administrativ complex şi, bineînţeles, prezenţei modeste a soarelui.

Bulgaria, o opţiune mai bună

Deşi mulţi ar crede că China ar fi un loc ideal pentru a produce panouri solare, datorită avantajelor sale economice, nu mai este cazul în acest moment.

De fapt, unele companii chineze şi-au mutat recent producţia în Bulgaria. În momentul de faţă, preţurile producţiei au crescut şi în China, iar companiile trebuie să ia în considerare climatul politic instabil din interiorul Partidului Comunist, declanşat în principal de demiterea fostului membru al Biroului Politic, Bo Xilai, luna trecută, aspect ce a îngrijorat mulţi investitori.

Bulgaria, unul dintre membrii cel mai recent intraţi în UE, oferă condiţii mai bune şi mai ieftine pentru producţia de energie solară decât China. Datorită verilor sale însorite şi foarte călduroase, unui impozit corporativ de 10%, unei posibilităţi libere de administrare şi celei mai ieftine forţe de muncă din UE, multe companii consideră Bulgaria ca o investiţie în viitor.

Săptămâna trecută, SunEdison, IFC, OPIC şi Unicredit au primit permisiunea de a construi o centrală de energie solară în Bulgaria. Este un proiect de 155 de milioane de euro (201 milioane de dolari SUA), care vizează crearea unei energii solare de 60,4MWp - echivalentul iluminării a 27.000 de case în primul său an de funcţionare.

"Sprijinul IFC pentru energia regenerabilă este o parte importantă a muncii noastre de a aborda schimbările climatice. Aceasta este cea de-a doua investiţie în energia din surse regenerabile din Bulgaria, urmând finanţării fermei eoliene Sf. Nikola în 2008. Investiţiile din Karadzhalovo reprezintă finanţarea noastră unică cea mai mare de până acum în industria solară", a afirmat Tomasz Telma, director IFC pentru Europa şi Asia Centrală, într-o declaraţie.

Acest proiect este o completare a unei serii de proiecte solare mai mici care au deja loc în Bulgaria. Schneider Electric SA (Franţa) a câştigat un contract pentru construirea a doua parcuri solare. Premier Power, P2 Solar (SUA), IEC (Israel), ABB (Elveţia) şi Upsolar (China) sunt printre numeroasele proiecte solare care se desfăşoară acum în Bulgaria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor