Venus este vizibilă chiar cu ochiul liber
alte articole
Venus este cea mai strălucitoare planetă vizibilă pe cerul nostru - magnitudinea aparentă a acesteia ajungând la -4,7 -, pe când cea mai strălucitoare stea, Sirius, are o magnitudine de -1,4.
Aceasta poate fi observată cu ochiul liber în timpul zilei cam o dată pe lună.
Astfel astăzi, pe 27 martie 2012, Venus va ajunge la elongaţie estică maximă, şi anume la distanţa de 46 °E faţă de Soare, fiind observabilă în cele mai bune condiţii. Planeta Venus va rămâne pe cerul serii aproximativ 4 ore după apusul Soarelui, apunând în această perioada la miezul nopţii.
După perioada de elongaţie estică maximă, planeta va începe să se apropie de Soare, fiind tot mai jos pe cer, fapt care va face pe 6 iunie 2012 ca Venus să se afle în conjuncţie inferioară.
Tot în dimineaţa zilei de 6 iunie va avea loc tranzitul planetei Venus peste discul solar. Acest fenomen nu se va mai produce până pe 11 decembrie 2117.
În România va fi vizibilă doar a doua jumătate a fenomenului.
Ultima dată planeta Venus a fost vizibilă în timpul zilei pe 27 februarie, următoarea oportunitate fiind pe 25 aprilie.
Precizăm că tranzitul se caracterizează prin 5 momente: Pimul este contactul discului planetei cu discul Soarelui, care se produce când acestea sunt tangente exterior.
După contactul I, discul planetei se deplasează înspre interiorul discului solar până când se află în întregime pe suprafaţa acestuia. În acest moment cele două discuri sunt tangente interior. Faza maximă are loc când distanţa dintre centrul discului planetei şi centrul discului solar este minimă.
În contactul III, discurile devin din nou tangente interior, iar discul planetei începe să părăsească suprafaţa discului solar. Iar finalul fenomenului prezintă discurile tangente exterior undeva în vestul discului solar şi fenomenul ia sfârşit.