"Indexul esuarii statelor" - incercarea de a masura gradul de disfunctionalitate a unui stat

Motivele pentru care statele esueaza sau infloresc nu pot fi atribuite unor factori singulari, ci rezulta in cumulul de factori sociali, economici si politici. Insa, incidente singulare acute, cum ar fi dezastrele naturale, revolutii si cadere economica - pot inclina cu siguranta balanta in favoarea unei spirale inspre colaps.
Cersatori romani in Helsinki, in fata garii de nord, aprilie 2011 (JONATHAN NACKSTRAND / AFP / Getty Images)
Nicholas Zifcak & Peter Valk
22.06.2011

Motivele pentru care statele esueaza sau infloresc nu pot fi atribuite unor factori singulari, ci rezulta in cumulul de factori sociali, economici si politici. Insa, incidente singulare acute, cum ar fi dezastrele naturale, revolutii si cadere economica - pot inclina cu siguranta balanta in favoarea unei spirale inspre colaps.

Indexul de esuare a unui stat (Failed State Index), emis anual de Fondul pentru Pace, a fost eliberat luni, si masoara stabilitatea a 177 de tari examinandu-le factorii sociali, economici si politici. In topul indexului sunt statele cele mai esuate si mai instabile. Cele mai rele, in ordine, sunt Somalia, Ciad, Sudan si Congo. Natiunile cele mai stabile, deci pozitionate cel mai jos in clasament, in ordine, Finlanda, Norvegia, Suedia, Elvetia si Danemarca.

Indexul masoara 12 factori. Pe scala sociala, examineaza presiunea asupra populatiei - de la dezastre naturale, boli, factori de comunitate, acces la mancare si apa; prezenta refugiatilor sau persoanelor migrante; grupuri care cauta razbunare sau au istorie de violente; si scaderea intelectuala, sau pierderea clasei educate.

Factorii economici includ dezvoltarea economica neechilibrata si declinul economic rapid. Factorii politici examinati includ legitimitatea statului, deteriorarea serviciilor publice, conducerea prin lege, operatiunile de securitate ascunse, fragmentarea elitei in diviziuni etnice si religioase si presiunea politica si militara din partea vecinilor.

In raportul sau, Fondul pentru Pace arata ca toate aceste dimensiuni de instabilitate sunt de fapt interdependente. Un exemplu recent de cum functioneaza este Grecia, unde datoria uriasa a fortat guvernul sa implementeze masuri severe de austeritate, ceea ce a condus la nelinisti sociale si politice si la o capacitate scazuta de mentinere a stabilitatii.

Mai jos sunt unele extrase din Indexul de Esuare a Statelor pe 2011.

Cea mai mare imbunatatire: Georgia

Georgia, acum pe locul 47 din 177 (cu cat numarul este mai mare, cu atat statul este mai stabil), a avut parte de imbunatatirea cea mai mare a stabilitatii dintre toate natiunile in acest an, sarind de pe locul 33 din 2009. Fondul pentru Pace afirma ca Georgia beneficiaza din reforma institutionala si crediteaza Georgia pentru lupta impotriva coruptiei si transparentizarea si tragerea la raspundere a aparatului de securitate. Aceste castiguri ajuta la eliminarea crimei organizate, aducand stabilitate de lunga durata in Georgia.

"Georgia este pe un drum de imbunatatire continua, rezolvand chestiuni care sunt intradevar importante pentru stabilitatea nationala", scrie J.J. Messner, asociat senior la Fondul pentru Pace.

Cu toate ca Georgia a fost clasificata anterior pe locul 60 in 2006, tensiunile cu Rusia din 2008, incluzand invadarea de catre Rusia cu tancuri si migrarea interna a coborat scorul tarii. Avand situatia dezamorsata acum si separatistii interni impacati, Georgia se bucura de un guvern mai stabil.

Cea mai indelungata pozitie rea: Somalia

Statul autonom intrucatva functional al Somaliei din nord nu poate compensa pentru guvernul ineficient, lipsa legii, terorismul, crimele, insurgenta, pirateria si dezvoltarea esuata care domina restul tarii.

Milioanele de dolari furate sau obtinute prin rascumparare de piratii somalezi au avut drept rezultat disparitia totala a legii in Somalia, lucru cu care programele de dezvoltare finantate de guvern nu pot concura.

Din pacate Somalia este departe de a-si imbunatati statutul si ar putea ramane in topul Indexului.

Dezastrele naturale si stabilitatea

Anul 2010 a fost cel mai mortal in ultima generatie, din punct de vedere al numarului de victime facute de dezastrele naturale. Viscole, secete, inundatii, valuri de caldura, taifunuri, alunecari de teren si in special cutremure au zduguit lumea si au omorat 290 000 de oameni, iar milioane de refugiati au trebuit sa isi paraseasca locuintele. Acest numar se diferentiaza absolut de cele 11 000 de victime din 2009.

Cu toate ca dezastrele naturale nu pot fi controlate de stat, capacitatea de a rezolva efectele lor este strans legata de infrastructura unui stat. Din Indexul de Esuare a Statelor devine evident ca dezastrele naturale sunt mult mai distrugatoare in tarile nedezvoltate in termeni de victime si inrautatirea tensiunilor intre grupuri si lipsa de materii prime.

De exemplu, nu au fost victime in cutremurul de 7.1 grade din Christchurch, Noua Zeelanda. Pe cand cutremurul de gradul 7.0 din Haiti a cauzat intre 80 000 si 300 000 de morti. Asta arata clar ca infrastructura unei tari este un factor critic in atenuarea pierderilor.

Cel mai mare declin: Haiti

Haiti a fost clasificat timp de multi ani in topul Indexului de Esuare a Statelor, dar in acest an a obtinut "onoarea" de "statul care a decazut cel mai mult in 2011". Cutremurul din 2010 a facut ca natiunea impovarata sa cada de pe locul 11 in 2010, la 5 din Indexul 2011.

Presiunile demografice ale tari au crescut pana la un maxim de 10 puncte, in timp ce refugiatii si persoanele fara locuinta aproape s-au dublat. In ciuda primirii de note bune pentru indicatorul de interventie straina, care a crescut pe masura ce comunitatea internationala a reactionat rapid la scenele de dezastre si suferinta umane cauzate de cutremur, Haiti este in esenta inca in ruina.

De la infiintarea Indexului de Esuare a Statelor in 2005, Haiti nu a crescut mai bine decat in cele 15 "tari cele mai rele" si este improbabil sa iasa din acea zona prea curand.

Pozitia Statelor Unite

Statele Unite se claseaza pe locul 158 din 177 de tari in Index si a fost categorizata drept "moderata spre sustenabila", categoria a doua de valoare. Dintre cele 19 natiuni care se clasifica inaintea Statelor Unite, majoritatea sunt europene, cu exceptia Canadei, Australia, Noii Zeelande si Japoniei.

Cei mai mari factori care contribuie la instabilitatea Americii sunt economici. Declinul economiei, esecul afacerilor si cresterea datoriei contribuie toate la clasificare. In plus, din toate tarile dezvoltate din top 25 al Indexului, Statele Unite are scorul cel mai mare, asadar clasificarea cea mai joasa, pentru disparitatea economica, sau "inegalitati si saracie bazata se grupuri".

Pe partea promitatoare a scarii, Statele Unite au facut bine in termeni de "pierdere a intelectualitatii" sau pierderea clasei educate. Insa concentrarea de educatie inalta ar putea contribui si la disparitatea economica din tara.

O alta zona unde ratingul SUA sufera este "fragmentarea elitei". Aceasta poate fi vazuta in polarizarea politicilor nationale SUA si este masurata de Fondul pentru Pace drept "absenta unei conduceri legitime larg acceptata ca fiind reprezentativa pentru toti cetatenii."

Pozitia Romaniei

In 2011, Romania ocupa locul 126 dintr-un total de 177 de tari, in scadere cu 2 pozitii fata de 2010.

Performanta Romaniei s-a inrautatit sau a ramas aceeasi cu cea din anul 2010, cu exceptia indicatorilor pentru "Rabzunari si plangeri de grup", "Dezvoltarea economica inegala" si “Saracia, declinul abrupt sau economic sever”, care s-au imbunatatit putin.

Alti indicatori inclusi in metodologia de clasament sunt "Presiuni demografice”, "Deteriorarea progresiva a serviciilor publice", "Incalcarea drepturilor omului si statul de drept ", " Interventia factorilor externi” "si " Aparatul de securitate ".

Potrivit Foreign Policy, Romania se situeaza la “Moderat”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor