Inculparea fostului premier Yingluck ar putea destabiliza şi mai mult Tailanda
alte articole
Fostul premier tailandez Yingluck Shinawatra a fost pus sub acuzare vineri pentru rolul ei în monitorizarea unui program controversat de ajutorare a cultivatorilor de orez, care a costat guvernul miliarde de dolari. Legislatura tailandeză numită de armată a votat pentru trimiterea acesteia în judecată, o decizie care o va împiedica să participe la viaţa politică timp de 5 ani.
“Parchetul a studiat mărturiile şi probele trimise de Comisia anticorupţie. Suntem de acord că dosarul permite inculparea lui Yingluck”, a declarat presei procurorul Surasak Threerattrakul.
Programul de subvenţionare a producătorilor de orez, care promitea să le plătească fermierilor un preţ dublu faţă de cel al pieţei, a cauzat guvernului pierderi de peste 4 miliarde USD şi a cauzat tensiuni de atunci. Ideea introducerii acestei măsuri populiste şi fără susţinere economică a fost a fratelui lui Yingluck Shinawatra, Thaksin Shinawatra, dat jos şi el de armată (apoi găsit vinovat de corupţie) în urma unor proteste populare, iscate de faptul că dorea să abolească Monarhia.
Yingluck cât şi fratele saău Thaksin, acum în exil, sunt susţinuţi de clasa săracă a ţării datorită programelor populiste pe care le-au lansat.
Fostul premier ar putea fi inculpat la începutul lunii martie şi i s-ar putea interzice să părăsească ţara. Dacă Yingluck este găsită vinovată ar putea fi închisă până la 10 ani.
Yingluck, 47 de ani, a negat acuzaţiile şi a contestat decizia comitetului pentru investigaţii.
Inculparea ei ar putea înrăutăţi situaţia politică din ţară, care se află sub legea marţială din luna mai a anului trecut, când Yingluck a fost destituită din fruntea guvernului. La acel moment armata a preluat puterea după luni de proteste. Consiliul naţional al Tailandei, numit de armată, l-a ales pe liderul forţelor armate, generalul Prayut Chan-O-Cha, în funcţia de premier, întărind controlul armatei asupra statului tailandez - deja o tradiţie în cazul în care ţara devine instabilă politic.
Tailanda, profund divizată între susţinătorii şi opozanţii lui Shinawatra, se confruntă cu o criză politică recurentă de la lovitura de stat din 2006 împotriva lui Thaksin Shinawatra, fratele lui Yingluck.
Thaksin, fratele mai mare a lui Yingluck, a fugit din Tailanda în 2008, pentru a evita să fie închis din cauza condamnării sale pentru corupţie.
Planurile juntei au fost încurcate de Yingluck, care a fost bine primită, alături de fratele ei, într-o vizită efectuată în China anul trecut - o manifestare a principului autorităţilor comuniste de la Beijing de a juca la două capete, pentru a prinde Tailanda în cleşte indiferent de alegerea străzii.
Conducătorii armatei susţin că vor să reformeze Tailanda pentru a încheia anii de turbulenţe politice şi violenţe stradale, dar criticii cred că preluarea puterii este o încercare de a elimina influenţa lui Thaksin, care este acuzat inclusiv de afiliere cu China comunistă.
Thaksin, care este detestat de elita regalistă tailandeză din Bangkok, trăieşte în Dubai, însă partidul său a câştigat toate alegerile, încă din 2001.
Unele guverne occidentale au decis să impună sancţiuni asupra juntei. Această situaţie l-a împins pe Prayut să caute noi surse pentru legitimizarea sa – surse în ţările învecinate. El a făcut vizite în Myanmar şi Cambodgia şi a avut mai multe discuţii cu membrii Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), în special cu China şi Japonia.
Căutările sale nu au fost în zadar deoarece, aparent, China şi Japonia au devenit furnizori ai legitimităţii juntei în faţa sancţiunilor occidentale. Prayut a fost în special înclinat să îşi manifeste legăturile sale puternice cu China, întâlnindu-se cu oameni de afaceri chinezi şi trimiţându-şi reprezentanţi în China pentru a întări relaţia cu liderii comunişti.
Totuşi, planurile juntei au fost încurcate puţin de ascensiunea pe scena politică a lui Yingluck, care a fost bine primită, alături de fratele ei, într-o vizită efectuată în China anul trecut - o manifestare a principului autorităţilor comuniste de la Beijing de a juca la două capete, pentru a prinde Tailanda în cleşte indiferent de alegerea străzii.
China a susţinut regimul militar din Tailanda dar, prin primirea fraţilor Shinawatra cu covor roşu, Beijing-ul a dat de înţeles că vrea să lase loc pentru manevre diplomatice dacă viaţa guvernului lui Prayut ar fi scurtată brusc.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.