Incidentul din Ferguson: Protestele împotriva abuzurilor poliţiei se răspândesc pe teritoriul SUA
alte articole
La o zi după ce întreaga ţară a aflat că ofiţerul de poliţie Darren Wilson nu va fi cercetat penal pentru uciderea tânărului de culoare neînarmat Michael Brown, protestele s-au răspândit în peste 170 de oraşe americane.
Unele demonstraţii de pe cuprinsul ţării – din New York, Houston şi până în Seattle – au blocat poduri, tunele şi autostrăzi majore, dar spre deosebire de violenţele care au avut loc cu o zi înainte în oraşul Ferguson, protestele de miercuri au fost în mare parte paşnice. Totuşi, unele incidente au avut loc în Oakland, California.
Multe persoane din comunitatea predominant afro-americană din Ferguson au cerut ca ofiţerul să fie acuzat de crimă dar marelui juriu a decis că acesta nu va fi urmărit penal pentru uciderea tânărului.
Avocaţii familiei Brown au denunţat decizia marelui juriu, spunând că se opun cu tărie modului în care procurorul Bob Mccullough a condus şi prezentat acest caz. De asemenea, aceştia au condamnat violenţele care au urmat anunţării deciziei.
Darren Wilson, ofiţerul care l-a ucis pe Michael Brown în 9 august, a susţinut că are conştiinţa curată.
Aproximativ 2.200 de soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost trimişi în Ferguson pentru a ajuta poliţia să menţină ordinea în oraş şi în jurul acestuia.
Dar în ciuda unei prezenţe militare sporite în Ferguson, o maşină de poliţie a fost incendiată în apropierea primăriei în seara zilei de marţi, iar poliţia a folosit în timpul nopţii bombe cu fum şi gaze incendiare pentru a-i dispersa pe protestatari.
Poliţia locală a arestat 44 de persoane, dar situaţia este mult mai calmă acum.
Manifestanţii de pe cuprinsul ţării au strigat “Mâinile sus, Nu trageţi!”, făcând referire la declaraţiile unor martori care au spus că tânărul Brown şi-a ridicat mâinile pentru a se preda atunci când a fost ucis.
Dar multe proteste au fost însufleţite şi de crimele comise de poliţişti în alte oraşe, incluzând un bărbat din New York care a murit după ce a fost strangulat de un ofiţer de poliţie.
În Oakland, manifestanţii au vandalizat maşini de poliţie şi au atacat magazine şi firme în centrul oraşului în timpul celei de-a doua nopţi de tulburări.
Numărul mare de nemulţumiri la adresa departamentului de poliţie din Oakland pare să fie un factor suplimentar pentru alimentarea protestelor de acolo la care au participat aproape 2.000 de oameni.
Doi agenţi FBI au fost răniţi prin împuşcare într-o casă din nordul comitatului Saint Louis miercuri dimineaţă, însă incidentul nu este direct legat de protestele motivate rasial din zona orăşelului Ferguson.