Ciocniri între manifestanţi şi ofiţerii departamentului de poliţie din Ferguson

Poliţie în Ferguson, Missouri, 19 august 2014
Poliţie în Ferguson, Missouri, 19 august 2014 (Scott Olson/Getty Images)

Cel puţin 40 de manifestanţi s-au adunat în faţa clădirii departamentului de poliţie din Ferguson, SUA, miercuri seara, în jurul orei 21:30 (ora locală). Ei au fost întâmpinaţi de aproximativ 30 de ofiţeri de poliţie echipaţi pentru calmarea unei eventuale revolte.

Protestul s-a desfăşurat fără incidente până când manifestanţii au blocat şoseaua Florissant din faţa secţiei de poliţie. După 5 minute de aşteptare, poliţiştii au împins manifestanţii de pe drum. Situaţii similare s-au repetat de câteva ori şi cel puţin doi manifestanţi au fost arestaţi.

Rasheen Aldridge, membru al Comisiei Ferguson înfiinţată marţi de către guvernatorul statului american Missouri, Jay Nixon, s-a aflat printre manifestanţi. El a declarat că protestul nu a izbucnit dintr-un alt motiv decât acela ca oamenii să îşi manifeste, din nou, nemulţumirea faţă de modul în care poliţia tratează comunitatea.

“O zi ca oricare alta în Ferguson”, a declarat Aldridge.

Manifestanţii au strigat slogane în care cereau acuzarea ofiţerului de poliţie Darren Wilson, care l-a împuşcat fatal pe tânărul de culoare Michael Brown în 9 august 2014.

Brown şi prietenul său Dorian Johnson se plimbau în mijlocul unei străzi când ofiţerul Wilson s-a oprit cu maşina lângă ei şi le-a ordonat să treacă pe trotuar. Brown şi Wilson s-au încăierat prin geamul coborât al maşinii de poliţie, până când s-a tras un foc cu pistolul lui Wilson – fie intenţionat fie accidental în timpul încăierării.

Brown şi Johnson au fugit de la faţa locului. Wilson l-a urmărit pe Brown, şi la un moment dat l-a împuşcat de şase ori, omorându-l. Rapoartele martorilor diferă cu privire la faptul dacă Brown şi-a ridicat sau nu mâinile sus pentru a se preda şi dacă se îndrepta sau nu spre Wilson când a fost împuşcat fatal de acesta.

Un juriu din Missouri urmează să anunţe până la sfârşitul acestei luni o decizie cu privire la faptul dacă ofiţerul de poliţie va fi judecat sau nu.

Circumstanţele uciderii tânărului de culoare au cauzat proteste şi tulburări civile precum şi o atenţie intensă în SUA şi în străinătate.