SUA şi aliaţii săi din UE cer ca ONU să sancţioneze ultimul test balistic iranian

SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania au cerut CSONU să investigheze testul balistic al Teheranului, susţinând că acesta reprezintă o încălcare a sancţiunilor ONU. Racheta testată era capabilă să transporte focoase nucleare, susţin americanii.
ONU (Andrew Burton AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
22.10.2015

Cele patru ţări, conduse de SUA, au sesizat, miercuri seară, Consiliul de Securitate al ONU în privinţa testului balistic iranian. De asemenea, ele au prezentat un raport asupra lansării, care este adresat unui comitet ONU ce monitorizează sancţiunile împotriva Iranului.

“Facem apel la comitet, cu ajutorul grupului independent de experţi ONU să analizeze această problemă rapid şi să recomande măsuri corespunzătoare”, a susţinut într-o declaraţie ambasadorul american la ONU, Samantha Powers, conform Deutsche Welle.

Teheranul a lansat o rachetă de rază medie la începutul acestei luni, primul său astfel de test de la încheierea acordului nuclear în luna iulie între Iran şi marile puteri.

Racheta testată a fost “capabilă să transporte o armă nucleară”, conform lui Powers, adăugând că acel test reprezintă o încălcare gravă a unei rezoluţii adoptate în 2010 de Consiliul de Securitate al ONU împotriva Iranului.

În acelaşi timp, SUA a insistat că incidentul este “complet separat” de acordul nuclear şi că nu reprezintă o încălcare a acestuia.

Conform surselor diplomatice, comitetul de sancţiuni al ONU ar putea adăuga pe lista sa neagră noi persoane sau entităţi iraniene, dacă membrii săi concluzionează că Iranul a încălcat regulile. Totuşi, ei vor avea de asemenea nevoie de suportul Chinei şi Rusiei pentru a face o astfel de mişcare.

Iranul a negat acuzaţiile că racheta lor a fost capabilă să transporte o armă nucleară.

“Niciuna dintre rachetele Republicii Islamice a Iranului nu a fost proiectată pentru a avea o capabilitate nucleară”, a declarat sâmbătă ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, conform Agenţiei iraniene de ştiri de stat IRNA.

Deşi a insistat în repetate rânduri că nu are niciun plan pentru a dezvolta astfel de arme, Teheranul a declarat că deja dispune de rachete sol-sol cu o rază de acţiune de 2.000 km, ceea ce este suficient pentru a lovi Israelul şi bazele militare americane din regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor