Închisoare doar în weekend. Proiect de lege marca PNL

Cum închisorile sunt pline, 11 aleşi PNL au venit cu o iniţiativă cât se poate de originală: închisoare doar în weekend pentru cei cu pedepse de până la 4 ani, închisoare la domiciliu pentru cei cu pedepse de 3 ani sau muncă în folosul comunităţii.
Loredana Diacu
06.03.2017

alte articole

Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
06.03.2017

După ce PSD şi ALDE au propus să rezolve problema aglomeraţiei din penitenciare eliberând mai repede de-a valma corupţi, violatori, pedofili şi graţiind pedepsele cu suspendare, mai nou, câţiva senatori PNL, printre care şi Alina Gorghiu, vin cu o nouă idee: închisoare doar în weekend pentru unii dintre condamnaţi. Prin închisoare nu se înţelege mers la puşcărie ci petrecut weekendul în centre special amenajate în aceste sens.

Astfel, liberalii Bulacu Romulus, Chiţac Vergil, Chirteş Ioan-Cristian, Fenechiu Cătălin-Daniel, Filipescu Răducu-George, Gorghiu Alina-Ştefania, Hărău Eleonora-Carmen, Pauliuc Nicoleta, Popa Cornel, Popa Ion şi Toma Cătălin Dumitru propun o serie de măsuri alternative la privarea de libertate precum "executarea la domiciliu a pedepsei prin supraveghere cu brăţară electronică, executarea în echivalent zile de muncă în folosul comunităţii, executarea pedepsei în zilele de sâmbătă şi duminică, executarea pedepsei în regim mixt de zile de muncă în folosul comunităţii, combinat cu zile de detenţie sâmbătă şi duminică", relatează digi24.ro.

Trebuie precizat că măsura închisorii la domiciliu li s-ar aplica celor cu pedepse de până la 3 ani, iar restul de trei celor cu pedepse de până la 4 ani. Sunt excluşi de la aceste acte de clemenţă recidiviştii, cei ce au săvârşit infracţiuni cu violenţă, corupţii, cei ce au săvârşit infracţiuni de serviciu.

De ce propun liberalii aceste măsuri? Potrivit expunerii de motive, „situaţia din sistemul penitenciar românesc este considerată inacceptabilă de CEDO, iar România riscă adoptarea unei decizii pilot de condamnare pentru rele tratamente aplicate persoanelor care execută o pedeapsă privativă de libertate”, aşadar este de datoria legiuitorului să adopte norme care să ofere judecătorului posibilitatea de a înlocui o pedeapsă în regim privativ de libertate cu măsuri alternative credibile care realizează mai bine scopul reeducării, al reinserţiei sociale, dar şi al prevenirii recidivei”, susţin iniţiatorii.

Liberalii mai susţin că adoptarea unor măsuri alternative de executare a pedepsei conduce la „asigurarea şi garantarea respectării drepturilor fundamentale ale persoanei condamnate”.

Proiectul de lege poate fi accesat AICI

Potrivit digi, proiectul ar putea fi susţinut de noul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader: „Nu este rău dacă se va dovedi o măsură de natură să contribuie la soluţionarea problemei despre care vorbim din penitenciare. Tind să cred că poate fi un aviz favorabil, pozitiv", a declarat ministrul.

Proiectul a fost depus la Senat marţi, în plină dezbatere referitoare la legea graţierii, susţinută de partidele de la Putere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor