Inchis de 10 ani in China, un editor al Epoch Times urmeaza sa fie eliberat

Dupa ce a petrecut ultimii 10 ani din viata intr-o inchisoare chineza, eliberarea lui Zhang Yuhui este programata pe 21 decembrie. Fostul editor-sef al editieichineze a The Epoch Times a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru rolul pe care l-a jucat in aparitia editiei de limba chineza a ziarului
Joshua Philipp
15.12.2010

Dupa ce a petrecut ultimii 10 ani din viata intr-o inchisoare chineza, eliberarea lui Zhang Yuhui este programata pe 21 decembrie. Fostul editor-sef al editiei chineze a The Epoch Times a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru rolul pe care l-a jucat in aparitia editiei de limba chineza a ziarului.

O fotografie a lui Zhang, o scrisoare catre sotia sa si o scrisoare catre Congresul SUA, care au fost scoase pe ascuns din inchisoare de catre detinuti in 2004, sunt printre putinele lucruri care se stiu despre el in ultimul deceniu. Fara sa poata sa contacteze lumea de afara sau sotia sau cei doi copii, starea lui curenta este necunoscuta. Se stie ca a fost torturat de autoritatile chineze in primii ani de arest.

Apelurile catre inchisoarea Shi Hui din provincia Guangdong, unde este detinut Zhang, nu avut raspuns.

Huang Kui, un inginer care traieste acum in Illinois, a fost printre cei 10 membri al The Epoch TImes care au fost arestati impreuna cu Zhang in 2000. El lucra cu Zhang inainte de arestare si a fost trimis in aceeasi inchisoare, unde a fost tinut cinci ani.

Huang practica Falun Gong, o practica de meditatie chineza bazata pe principiile de Adevar, Compasiune si Toleranta. Practica a fost interzisa de Partidul Comunist Chinez (PCC) in 1999, la scurt timp dupa ce un sondaj de stat a estimat ca existau cel putin 70 de milioane de practicanti Falun Gong in China.

La vremea respectiva Huang era doctorand la Universitatea Tsinghua din Beijing, supranumita "MIT-ul Chinei", dar a fost suspendat in 2000 pentru credinta sa. La scurt timp, a auzit despre ziarul online numit The Epoch Times, sau "Dajiyuan" in chineza.

Pana in septembrie 2000, el s-a alaturat echipei media din Beijing si a lucrat la sectiunea de stiri internationale. Mai tarziu, s-a mutat in orasul Zhu Hai din provincia Guangdong, in sudul Chinei, unde l-a intalnit pe Zhang, editorul sef al editiei chineze.

In decembrie 2000, in timp ce lucrau la website-ul de stiri, intr-o buna zi, la usa apartamentului in care lucrau s-a auzit un ciocanit. "Cand am deschis usa, am vazut 10 politisti", si-a amintit Huang.

Politia a perchezitionat casa cateva ore, confiscandu-le computerele si arestand 8 membri ai redactiei Epoch Times. O alta persoana a fost arestata la scurt timp dupa aceea, iar Zhang a fost arestat dupa doua zile cand incerca sa iasa din oras.

In total, un numar de 30 de oameni din echipa The Epoch Times au fost arestati in China in decembrie 2000.

Libertatea presei

Starea despotica a presei din China nu este un secret. Pe o scara a libertatii presei, China a fost categorizata pe locul 168 din 175 de catre Reporteri Fara Frontiere in 2009.

Federatia Internationala a Jurnalistilor mentine de asemenea o lista de cazuri de abuzuri asupra mass media din China. Buletinul sau pe 2010 include asalturi asupra jurnalistilor din provincia Guangzhou si o lista de interziceri a unor organizatii media, emisa de Departamentul Central de Propaganda a PCC.

Federatia sustine ca editorul sef al China Economic Times, Bao Yueyang, a fost demis pe 12 mai, dupa ce a scris despre vaccinele cu probleme ale guvernului, care au cauzat moartea a catorva copii in provincia Shanxi.

De asemenea declara ca Business Watch Magazine a fost inchisa temporar de catre Administratia Centrala a Presei din PCC din 4 mai pana in 31 mai, dupa ce a publicat un articol despre coruptia guvernului.

Website-ul The Epoch Times a fost pornit in 2000 de catre imigranti chinezi care locuiesc in Atlanta, avand ajutorul echipei lui Zhang din China. A inceput cu misiunea de a crea un ziar de limba chineza, independent, care sa nu poata fi cenzurat. Acea misiune de aducere a beneficiilor libertatii presei in China l-a adus in vizorul Partidului Comunist Chinez (PCC).

Pornirea proiectului The Epoch Times a reprezentat o provocare directa pentru PCC, deoarece echipa lui Zhang raporta direct din China, punand accent in special pe stiri pe care media controlata de stat nu avea permisiunea sa le publice. De asemenea a oferit o platforma pentru chinezii din afara, care doreau sa scrie in limba lor natala intr-un ziar liber.

Cu toate ca oamenii din interiorul Chinei pot folosi software precum Ultrasurf sau Freegate pentru a ocoli blocadele de internet si pot astfel citi The Epoch Times, atat editia web cat si cea pe hartie sunt interzise in China. In ultimii 10 ani, The Epoch Times s-a raspandit in 33 de tari si a stabilit editii in 17 limbi, aducand stiri si opinii necenzurate in intreaga lume - dar nu si in China, cel putin nu in mod deschis.

Tortura si inchisoare

Dupa ce cei 10 membri ai The Epoch Times din orasul Zhu Hai au fost arestati in decembrie 2000, ei au avut parte de aproape o jumatate de an de interogari repetate.

"Ei schimbau politistii de cateva ori", a spus Huang. "M-au intrebat unele detalii despre munca la website. Uneori ma injurau. In unele zile ma injurau timp de opt ore. Era oribil."

Zhang a suferit si mai mult. Dupa cateva luni, cand pedepsele au fost emise, Huang a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, iar Zhang la 10 ani.

Cei doi au fost trimisi la inchisoarea Si Hui din provincia Guangdong in 2000 si nu s-a mai auzit nimic de ei pana in 2003. Gardienii ii supravegheau indeaproape si foloseau si alti detinuti pentru a-i monitoriza si a-i impiedica sa comunice intre ei.

Zhang n-a putut vorbi timp indelungat. Cand a putut in sfarsit sa comunice cu Huang, el a indicat ca a fost torturat de PCC. A fost ultima data cand Huang si-a putut vedea prietenul.

Printre metodele de tortura folosite asupra lui a fost tintuirea pe o cruce. Subiectul este fortat sa se intinda pe o placa de lemn. Bratele sunt legate in lateral de fiecare parte, iar calcaiele sunt legate jos de fiecare parte a placii de lemn. Chinezii se refera la aceasta tortura drept "Planul" dar este numit si "Patul mortii". Victimele sunt deseori tinute intinse asa pentru cateva zile.

Zhang avea in jur de 30 de ani cand a fost luat de PCC. Deoarece nu i s-a permis sa aiba grija de familie in ultimul deceniu, sotia si cei doi copii au incercat sa ajunga in Statele Unite.

Situatia din inchisoare era dificila. Huang a notat ca impreuna cu alti prizonieri efectua o munca de sclavi timp de 16-18 ore in fiecare zi, facand orice, de la flori de plastic, la fire pentru lumini de Craciun. La un moment dat, cand un transport de fistic a ajuns din Statele Unite, detinutii au fost fortati sa deschida fisticurile folosind clesti mari.

"Clestii mi-au facut vanatai mari pe maini, era foarte dureros", si-a amintit Huang.

Deoarece practica Falun Gong, erau tinute regulat seminarii de spalare a creierului, ca parte a pedepsei sale. Era fortat sa priveasca la filme de propaganda care injoseau Falun Gong si sa citeasca materiale emise de stat care promovau ura impotriva grupului.

"Au incercat sa ma faca sa renunt la credinta mea", a spus el.

Huang a fost eliberat la sfarsitul lui 2005 si a primit o bursa de studiu la Universitatea Statului Ohio in 2008. Dupa ce a obtinut diploma de master in inginerie mecanica, el si-a gasit un job in Ohio.

El spera ca Zhang va fi eliberat cand e programat in aceasta luna, dar a observat ca "nici sotia sa nu stie multe despre situatia lui prezenta."

"Stim ca starea de sanatate a lui Zhang nu este buna", a adaugat el.

Huang a declarat ca grupul de zece persoane, membri ai redactiei The Epoch Times, au fost arestati "fara nicio baza legala in China."

Arestarile lor au reprezentat "o mare pierdere pentru libertatea mediei chineze", a spus el.

"[The Epoch Times] a fost prima incercare a cetatenilor chinezi de a avea o media libera, necenzurata de Partidul Comunist Chinez", considera Huang.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor