Închiderea "Programului deţinuţii-scriitori". UNJR nu este de acord cu abordarea noului ministru al Justiţiei

Controversatul fenomen al "deţinuţilor-scriitori" a intrat şi în atenţia Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România care propune o soluţie la problemă.
Dana Gîrbovan
Dana Gîrbovan (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, vrea să abroge prin ordonanţă de urgenţă prevederea legislativă care le oferă deţinuţilor o scutire de pedeapsă de 30 de zile pentru fiecare "lucrare ştiinţifică" publicată. Soluţia nu este însă pe placul Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, care propune o altfel de abordare, se arată într-un comunicat remis de asociaţia de magistraţi condusă de Dana Gîrbovan.

UNJR consideră binevenită dezbaterea publică legată de găsirea de soluţii viabile pentru rezolvarea problemei privind folosirea abuzivă a scrierii de "lucrări ştiinţifice" ca mijloc de scurtare a termenului de executare a pedepsei. Punctul de vedere al UNJR este acela că abuzul de lege, în baza căruia s-a considerat că orice text scris de un condamnat este "lucrare ştiinţifică", trebuie să înceteze de îndată.

În acelaşi timp, UNJR consideră că implementarea unor reguli clare şi stricte în ceea ce priveşte catalogarea unei scrieri ca lucrare ştiinţifică este posibilă şi preferabilă faţă de soluţia eliminării definitive a acelui articol, situaţie care ar crea, de altfel, o nouă discriminare.

"Pentru oprirea acestui abuz, primul lucru pe care-l sugerăm este suspendarea pentru o perioadă de trei luni a normelor respective, pentru a da timp tuturor factorilor implicaţi să evalueze problema şi să găsească remedii la actuala situaţie. Concluzia se impune cu atât mai mult cu cât abrogarea vizează şi situaţia invenţiilor şi inovaţiilor, în condiţiile în care motivele ce stau la baza propunerii de abrogare nu se regăsesc în cazul lor. Subiectul este, însă, unul complex şi necesită o abordare raţională şi multidimensională.

Realitatea este că printre condamnaţi se pot găsi persoane cu o activitate profesională remarcabilă, specialişti în domeniul lor de activitate - profesori, cercetători, medici, etc. Faptul că aceştia sunt condamnaţi în urma unor infracţiuni săvârşite cu intenţie sau din culpă nu-i face mai puţin experţi în domeniul în care sunt specialişti, aceştia putând în continuare aduce valoare pentru societate, în timp ce îşi ispăşesc o pedeapsă", a transmis organizaţia condusă de Dana Gîrbovan.

În opinia UNJR, ar fi nu doar discriminatoriu faţă de condamnaţii ce depun o muncă fizică, ci şi nelucrativ, ca potenţialul intelectual al acestora să nu fie folosit în perioada de detenţie, lucrările ştiinţifice, invenţiile sau inovaţiile fiind un produs pus la dispoziţia societăţii însăşi.

"Principala cauză a abuzului în discuţie este faptul că această lege, intrată în vigoare acum doi ani, nu are nici până în prezent norme de aplicare. În timp ce invenţiile necesită brevetare, care e un proces foarte laborios şi profesionist, "lucrările ştiinţifice" sunt verificate în baza unei decizii a Directorului ANP datând din 2011, incompletă şi neclară. Aşadar, considerăm că în locul eliminării complete a acelui articol, pot fi găsite soluţii reale pentru crearea unui regulament cu norme clare, astfel încât articolul să nu mai fie folosit abuziv.

Astfel, în cadrul acestui regulament pot fi inserate prevederi care să permită într-o primă etapă verificarea faptului că lucrarea a fost în mod efectiv şi real scrisă de condamnatul însuşi. Într-o a doua etapă se poate verifica caracterul ştiinţific al lucrării, existând mai multe soluţii la care se pot ajunge, în urma unei consultări eventual şi cu Academia Română sau Colegiul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din învăţământul Superior. Cu titlu de exemplu amintim avize ale unor comisii de specialitate, opiniile unor experţi etc", se mai arată în comunicatul UNJR.

O astfel de abordarea ar corespunde, potrivit asociaţiei de magistraţi şi standardelor europene în materie, care impun că criteriile pe care trebuie să le îndeplinească deţinuţii pentru a fi eliberaţi condiţionat trebuie să fie explicite şi clare şi trebuie să ţină cont de personalitatea deţinutului şi pregătirea acestuia.

"Discuţia trebuie să includă toate opţiunile posibile şi trebuie să se poarte deschis şi profesionist. Până la găsirea celor mai bune soluţii, însă, este imperativ ca folosirea abuzivă a acelui articol de lege să înceteze.

În consecinţă, solicităm Ministrului Justiţiei să suspende pe o perioadă de trei luni dispoziţiile art. 96 alin. 1 lit .f teza 1 din Legea nr. 254/2013, termen în care se poate finaliza un regulament care să includă şi criterii clare şi riguroase de natură a evita folosirea abuzivă a acelui articol de lege" a concluzionat UNJR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne