Închiderea "Programului deţinuţii-scriitori". CSM dă aviz negativ iniţiativei noului ministru al Justiţiei

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, este pe cale să pună capăt controversatul fenomen al "deţinuţilor scriitori".
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
28.01.2016

Abordarea noului ministru al Justiţiei - de a abroga prin ordonanţă de urgenţă prevederea legislativă care le oferă deţinuţilor o scutire de pedeapsă de 30 de zile pentru fiecare "lucrare ştiinţifică" publicată - a fost respinsă joi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii cu 9 voturi "pentru" şi 8 "împotrivă".

Majoritatea membrilor CSM consideră că soluţia abrogării articolului respectiv poate face mai mult rău şi că soluţia ar fi îmbunătăţirea acestuia prin înăsprirea condiţiilor de eliberare a deţinuţilor care redactează lucrări ştiinţifice.

"S-a ajuns la concluzia că în ceea ce priveşte condiţiile pentru acordarea unor beneficii celor care scriu lucrări ştiinţifice trebuie să fie determinate de calitatea acelui înscris, a acelei lucrări. S-a considerat că definirea caracterului ştiinţific al lucrării trebuie foarte bine stabilită. Abrogarea unei astfel de dispoziţii poate crea mai mult rău şi de aceea am considerat că nu abrogarea este poate soluţia cea mai bună, ci înăsprirea sau stabilirea mai corectă a condiţiilor în care un deţinut poate beneficia", a declarat judecătorul CSM Adrian Bordea, citat de Mediafax.

În opinia magistratului, abrogarea acestei prevederi poate duce la discriminarea între munca fizică şi cea intelectuală, prima rămânând recompensată în legea privind execuţia pedepselor.

Cum avizul CSM este doar consultativ, Raluca Prună a anunţat deja că în cursul zilei de vineri va publica respectiva OUG pentru a fi dezbătută public.

"Eu am să merg în continuare pe abrogare. (…) Voi merge mai departe cu ordonanţa de urgenţă şi o să o pun pe site, nu am obligaţia să fac o consultare, dar, pentru că subiectul e de interes, o să o pun în consultare vineri şi va fi tot weekend-ul acolo. (…) Voi argumenta pe discriminare. E discriminatoriu să răsplăteşti munca intelectuală mai mult decât munca fizică, şi pe elemente de drept comparat. Nu există stat membru în care să avem asemenea dispoziţie", a declarat Raluca Prună.

Controversatul fenomen al "deţinuţilor-scriitori", adevărate "fabrici" producătoare de lucrări ştiinţifice a stârnit ample controverse în spaţiul public.

Cum legea le oferea o scutire de pedeapsă de 30 de zile pentru fiecare "lucrare ştiinţifică" realizată, mai toţi deţinuţii celebri ai ţării s-au transformat subit în scriitori. Unii au scris şi câte 10 cărţi în perioade extrem de scurte de detenţie, iar alţii au scris "lucrări ştiinţifice" de doar câteva pagini.

Cum avântul literar a luat amploare, presa a devenit tot mai interesată de subiect şi a dezvăluit, în final, cu ajutorul Ministerului Justiţiei, lista completă a "producătorilor"de lucrări ştiinţifice, dar şi a profesorilor care i-au girat. Printre aceştia din urmă se numără şi feţe bisericeşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor