Antonescu "ar prefera" dizolvarea Comisiei Speciale RMGC şi un proiect legislativ "nou nouţ"
alte articole
Luni, la doar trei zile după ce premierul Ponta a anunţat că mandatul Comisiei Speciale pentru Roşia Montană va fi prelungit, Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declară că ar fi mai bine să fie dizolvată comisia specială pentru Roşia Montană, şi să se înfiinţeze un nou for care să iniţieze un nou proiect de lege vizând exploatarea resurselor naturale în general.
Antonescu a mai afirmat că opţiunea PNL nu intră în contradicţie cu prelungirea mandatului comisiei anunţat vineri de Ponta, declarând că, la nivel de USL au fost discutate atât varianta prelungirii mandatului actualei comisii speciale, cât şi înfiinţarea unei comisii noi, care ar urma sa pregătească iniţierea unui proiect de lege general privind regimul exploatării resurselor naturale.
"La USL s-a discutat posibilitatea sau varianta prelungirii mandatului acestei Comisii cu 30 de zile în care să ne dea un răspuns ferm şi asupra proiectului Guvernului şi un eventual alt proiect general cu privire la regimul exploatărilor", a precizat liderul PNL.
Liberalii, care s-au dezis constant de proiectul Roşia Montană după izbucnirea protestelor populare anti RMGC, NU sunt împotriva exploatărilor aurifere de la Roşia Montană, dar sunt doar împotriva unei legi cu dedicaţie pentru RMGC. În atari condiţii, Antonescu "ar prefera"că actuala comisiei să avizeze negativ proiectul primit de la Guvern, apoi să se dizolve şi să se discute o lege nouă, generală, care să reglementeze soarta exploatărilor resurselor naturale în general.
"Poziţia noastră este aceea că raportul Comisiei pentru acest proiect de lege să fie de respingere şi, aşa cum am discutat la reuniunea de săptămâna trecută a USL această Comisie, dacă dorim, sau alta, să fie constituită să se prelungească mandatul acesteia sau să fie constituită o altă care să pregătească iniţierea unui proiect de lege general privind regimul exploatării resurselor naturale în România." a declarat liderul PNL.
Poziţia PNL vine la numai câteva zile după ce Comisia Roşia Montană nu a dat un vot pe proiectul venit de la Guvern, însă a elaborat un nou text de lege privind exploatările aurifere, bazat pe o serie de propuneri PSD. Liberalii afirmă că propunerile PSD sunt doar o cosmetizare a proiectului şi vor un alt proiect de act normativ, "nou nouţ.'"
"Varianta pe care noi o agreăm este că această comisie să dea un raport de respingere proiectului Guvernului şi după aceea să se constituie o altă comisie de iniţiere a unui proiect nou-nouţ în care desigur şi propunerile domnului Iordache sau a celor din PSD să fie discutate, completate." a declarat Crin Antonescu luni.
Guvernul va face oricum tot ce va vrea
Întrebat dacă în eventualitatea în care se va elabora un nou proiect de lege general, aşa cum îşi afrimă că îşi doreşte PNL, decizia asupra exploatărilor de la Roşia Montană va fi luată în Guvern, liderul PNL a răspuns că, în principiu, Guvernul va face cam ce vrea:
"Din punctul meu de vedere este nevoie de o reglementare cu rang de lege generală privind regimul exploatării, sigur că în baza acestui cadru nou legislativ, Guvernul are la îndemână să, conform Constituţiei, legi şi poate să ia hotărâri. Dacă au majoritate pot să facă ce vor, eu am spus punctul nostru de vedere", a declarat Antonescu luni.
Stadiul dezbaterilor în Comisia Specială pentru avizarea/ne-avizarea RMGC
După vizite la Roşia Montană, îndelungi dezbateri şi discuţii despre conţinutul de cianuri din migdale versus cele din viitorul iaz de decantare RMGC, cei 19 parlamentari din comisia specială Roşia Montană au ajuns la concluzia că nu pot fi de acord cu proiectul de lege informă în care l-au primit de la Guvern. PNL şi UDMR au votat pentru respingerea totală a proiectului, însă, cu ajutorul reprezentanţilor PC, PP-DD, PSD a amendat proiectul de lege venit de la Guvern.
Noul proiect de lege generală se va referi, de fapt, doar la exploatările de la Roşia Montană
Săptămâna trecută, social-democraţii s-au prezentat la dezbaterile comisiei pentru Roşia Montană cu un nou proiect de lege, care scoate acordul cu RMGC şi exploatarea de la Roşia Montană din textul proiectului de lege şi reglementează doar exploatarea minereurilor auro-argentifere din cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit.
Cu o zi înainte de şedinţa USL de vineri, Dragoş Vâlcov, Preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană, declara că forul pe care îl conduce a schimbat total proiectul de lege primit de la Guvern şi acordul cu RMGC a fost scos din proiectul legislativ.
Vâlcov a mai informat că "s-au adoptat opt amendamente, de la titlul legii, care a fost modificat, şi primele opt articole, care au schimbat total legea. În primul rând Acordul a fost scos. La articolul 1 din proiectul de lege se pomenea de un Acord. Acordul a fost respins"
"Inclusiv legea s-a schimbat", a declarat Vâlcov, "deci nu vorbim de proiectul Roşia Montană, vorbim de o lege privind unele măsuri pentru stimularea exploatării minereurilor auro-argintifere din cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit." mai preciza Vâlcov joi.
Noul act normativ este prezentat ca o lege cadru în privinţa exploatărilor miniere, însă, din evaluarea datelor tehnice, se poate concluziona că este făcut cu dedicaţie pentru proiectul minier de la Roşia Montană.
De exemplu, în noul text de lege se vorbeşte de proiecte miniere auro-argentifere de interes public deosebit prin care se înţeleg acele proiecte miniere prin care se extrag anual cel puţin 5 tone de aur.
În România există doar două licenţe de exploatare a aurului şi argintului, la Roşia Montană şi la Certej, iar, potrivit estimărilor, la Certej s-ar extrage 4 tone de aur anual. În concluzie, în acest nou proiect de lege nu s-ar încadra decât exploatările de la Roşia Montană.
PNL cere ca proiectul să primească vot negativ, comisia să se dizolve şi să se elaboreze un proiect "nou nouţ". Iar dacă îşi doreşte actualul proiect, PSD nu are decât să şi-l asume, să-l voteze, însă fără PNL.
Surse liberale (altele decât Crin Antonescu) au declarat pentru hotnews.ro că membrii PNL din Comisia Roşia Montană nu vor mai participa la sedinţe până când PSD nu-şi va asuma un vot pe proiectul venit de la Guvern. "Comisia a fost înfiinţată pentru a analiza şi a se pronunţa pe proiectul Guvernului. Asta era sarcina noastră, nu să facem o nouă lege cu cadru general cum ne-a bagat PSD-ul sub nas. Nu are rost să mai participăm la sedinţă până nu îşi asumă un vot pe proiectul Guvernului", informează Hotnews.