Incalzirea globala: dispar broastele din zona tropicala

Pentru prima data oamenii de stiinta au documentat o legatura intre incalzirea globala – altfel spus distrugerea climatului de catre om – si diminuarea importanta a biodiversitatii amfibiilor.
Broasca aurie din Panama este una din cele peste 100 de specii de broaste harlequin disparute sau pe cale de disparitie. (NatureServe)
Tabitha Alterman
26.04.2006

Pentru prima data oamenii de stiinta au documentat o legatura intre incalzirea globala — poate mai bine descrisa ca distrugerea climatului de catre om — si diminuarea importanta a biodiversitatii amfibii.

Alan Pounds, un ecologist de la Centrul de Stiinta Tropicala, a condus o echipa de 14 oameni de stiinta care au investigat afectarea a peste 70 de specii de broaste harlequin in America Centrala si de Sud. Mai mult de jumatate dintre aceste specii de broaste au disparut.

Echipa lui Pounds a gasit ca principal vinovat temperaturile tropicale tot mai ridicate si modificarea vremii. “Bolile sunt glontul care ucid broastele dar schimbarea climatului este cea care apasa pe tragaci,” sustine Pounds. Cercetatorii au descoperit ca in peste 80% dintre cazuri temperaturile tropicale ridicate corespund cu disparitia diferitelor specii de Atelopus. Dupa un an neobisnuit de cald, 1987, cinci specii au pierit.

Din 1975 pana in 2000, temperaturile medii in padurile tropice americane au crescut de 3 ori mai repede decat rata cresterilor la nivel global pentru intregul secol 20. Aceasta incalzire drastica a rezultat intr-o crestere a evaporarii apei, mai putina ceata si un strat de nori mai gros si mai inaltat in regiune. Norii grei blocheaza lumina soarelui suficient incat sa mentina temperaturile din timpul zilei la un nivel inferior decat cel normal. Dar noaptea stratul nori previne caldura sa iasa din atmosfera, ducand la temperaturi mai ridicate.

Cercetatorii au folosit imagini prin satelit pentru a verifica despaduririle si au concluzionat ca incalzirea globala — si nu distrugerea mediului inconjurator — au dus la disparitia mai multor specii de broaste in diferite zone. Arturo Sanchez-Azofeifa, unul dintre autorii studiului, sustine ca este o “legatura absoluta intre incalzirea globala si aceasta boala — ele merg mana in mana.”

Deoarece amfibienii au o piele permeabila, umeda ei sunt foarte sensibili la schimbarile de mediu — chiar si la schimbarile minore in temperatura, umiditate sau calitatii apei. Astfel ei sunt indicatori unici ai distrugerii continue a climatului.

Sanchez-Azofeifa este ingrijorat ca prea multe discutii asupra schimbari climatului se concentreaza pe zonele industrializate. Intre timp ecosisteme extrem de sensibile — precum padure tropicale — primesc o atentie prea redusa.

Fragment din revista Mother Earth News.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor