Încălzirea Atlanticului dă un impuls alizeelor din Pacific

(photos.com)

O încălzire rapidă a apelor Oceanului Atlantic, cauzată probabil de încălzirea globală, a provocat intensificarea alizeelor în zona ecuatorială a Oceanului Pacific, unde, în prezent, vântul atinge un nivel nemaiîntâlnit din 1860 încoace, potrivit unui recent studiu preluat de Europa Press.

Acest fenomen a cauzat răcirea apelor Pacificului tropical, ceea ce a accentuat seceta în California (SUA), a făcut să crească nivelul apei de trei ori mai repede decât media mondială în Pacificul de Vest şi a frânat creşterea temperaturilor medii globale de suprafaţă începând din 2001.

'Am constatat cu surprindere că principala cauză a tendinţei climatice din Pacific din ultimii 20 de ani şi-a avut originea în Oceanul Atlantic', afirmă principalul coautor, Shayne McGregor, de la centrul 'ARC Centre of Excellence for Climate System Science (ARCCSS)' al Universităţii New South Wales din Sydney, Australia. 'Se arată cum schimbările climatice dintr-o parte a lumii pot avea ample repercusiuni în întreaga lume', adaugă cercetătorul.

Intensificarea fără precedent a alizeelor din Pacificul ecuatorial din ultimii 20 de ani îi derutase pe cercetători. Iniţial, s-a crezut că această intensificare era un răspuns la variabilitatea Pacificului, însă forţa vântului era mult mai puternică decât era de aşteptat.

Încălzirea rapidă a bazinului Oceanului Atlantic a creat neaşteptate diferenţe de presiune între Atlantic şi Pacific, ceea ce a amplificat forţa alizeelor din Pacificul ecuatorial.

Cercetătorii nu se aşteaptă ca diferenţa de presiune existentă între cele două bazine oceanice să dureze. 'Este greu de spus când va înceta tendinţa de răcire a Pacificului', subliniază Matthew England, potrivit căruia un amplu fenomen El Nino poate totuşi contribui la o 'situaţie mai sincronizată de încălzire Atlantic/Pacific'.