"Încă doi ani de beznă şi vorbe goale?” - Un altfel de bilanţ al mandatului Gabrielei Firea [Video]

Zero locuinţe sociale achiziţionate, 0 kilometri piste noi de biciclete inaugurate, doar 4,28% comunicare cu cetăţenii, aşa arată, din punctul de vedere a 3 cunoscute ONG-uri, bilanţul a doi ani de mandat al primarului general Gabriela Firea.
Protest în faţa Primăriei Bucureşti (Epoch Times România)
Loredana Diacu
26.07.2018
Se încarcă player-ul...

Reprezentanţii ActiveWatch, CeRe (Centrul de Resurse pentru participare publică) şi Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România – OPTAR au lansat, joi, pe trotuarul din faţa Primăriei Capitalei, raportul „Încă doi ani de beznă şi vorbe goale?”, raport de analiză al celui de al doilea an de mandat al Primarului General şi al Consiliului General. La evenimentul respectiv, a cărui desfăşurare Primăria a comunicat că nu o autorizează pe motiv că pe trotuar se desfăşoară altă adunare publică - informaţie ce s-a dovedit fără fundament -, au luat parte, pe lângă reprezentaţii ONG-urilor, şi cetăţeni nemulţumiţi de prestaţia PMB în cei doi ani de când Firea şi-a început mandatul.

Lansarea raportului a avut loc la scurt timp după ce Gabriela Firea a făcut publice o serie de videoclipuri în care prezintă, în termeni triumfalişti, cei doi ani ai săi de mandat. Însă, în timp ce primarul general se laudă cu rezultate deosebite, realitatea arată cu totul diferit decât o prezintă primăriţa, au susţinut reprezentanţii ONG-urilor. Astfel, revoluţia în trafic este un eşec absolut, transparenţa rămâne un deziderat, Primăria a achiziţionat zero locuinţe sociale etc. Singurele realizări ale Primăriei sunt faptul că a început să primească cetăţenii la şedinţele Consiliului General - dar acest lucru se datorează insistenţei ONG-urilor care au luptat pentru acest deziderat -, şi delimitarea liniei tramvaiului 21, ceea ce impietează însă circulaţia troleibuzelor, au susţinut cei prezenţi.

Protest în faţa Primăriei Capitalei (Epoch Times România)
Protest în faţa Primăriei Capitalei (Epoch Times România)

Protest în faţa Primăriei Capitalei (Epoch Times România)
Protest în faţa Primăriei Capitalei (Epoch Times România)

Protest în faţa Primăriei Capitalei (Epoch Times România)
Protest în faţa Primăriei Capitalei (Epoch Times România)

"Noi arătăm în raportul nostru şi nu e un raport făcut din birou, e un raport pe care l-am făcut venind aproape şedinţă de şedinţă de Consiliu General, am citit toate proiectele de hotărâre, procesele verbale ale şedintelor şi arătăm astăzi că Primăria Capitalei şi Consiliul General ignoră legi importante, ignoră legea transparenţei decizionale, cetăţenii nu au dreptul să ia cuvântul la şedinţele CGMB, proiectele de hotărâre nu sunt puse în dezbatere publică, protestele, cum e şi adunarea noastră de azi, sunt interzise.

Noi am mai urmărit domeniul social şi domeniul mobilităţii urbane, nici în aceste două domenii extrem de importante pentru Bucureşti nu s-a făcut aproape nimic. Nu a fost achiziţionată nicio locuinţă socială deşi sunt mii de dosare în aşteptare, sunt mii de oameni care dorm pe stradă. În domeniul mobilităţii urbane, singura măsură luată anul acesta este separarea liniei de tramvai 21 de restul traficului, deci cam nimic", a explicat Oana Preda, director executiv CeRe.

La rândul său, Marian Ivan de la OPTAR a precizat că în bilanţul său video Firea vorbea mai mult la timpul viitor - deşi într-un bilanţ vorbeşti despre ce ai făcut nu despre ce se face - şi a acuzat că în doi ani Primăria Capitalei nu a pus în operă nimic din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Conform lui Ivan, faimoasa Revoluţie în trafic prezisă de Firea s-a realizat în proporţie de 0%

"Banii pentru proiecte prioritare s-au risipit, aceste proiecte nu mai sunt bugetate. În doi ani avem o întârziere de 2 ani în implementarea planului de mobilitate urbană ceea ce practic compromite ideea de aplicarea a acestei strategii. (...) Marea problemă, pe lângă faptul că în bugetul local nu mai există aceste fonduri, este aceea că nerespectarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă compromite posibilitatea ca regiunea Bucureşti-Ilfov să mai acceseze fonduri europene pentru că respectarea PMUD este o condiţie pentru accesarea de fonduri în domeniul transportului. Nu numai că a făcut rău Bucureştiului, dar a făcut rău şi regiunii Bucureşti-Ilfov, care era inclusă în acest plan", a explicat Ivan.

Cetăţenilor li s-au alăturat şi doi consilieri PNL, Ciprian Ciucu şi Cătălin Deaconescu, doi dintre cei mai vocali critici ai primarului Firea.

"Primarul Firea a vorbit despre rezultate şi a dat contra-rezultate. Acest raport, cât am apucat să mă uit pe el surprinde realitatea. În acest oraş în 2 ani nu s-a întâmplat nimic, Bucureştiul se dezintegrează sub noi, problemele sunt neglijate în schimbul unui PR agresiv. (...) Gabriela Firea a înlocuit administraţia publică cu prezenţa media, asta este principala ei preocupare, şi asta pe banii bucureştenilor. Provoc pe oricine să vină să arate un proiect de impact iniţiat de Gabriela Firea! În schimb, banii bucureştenilor, foarte, foarte mulţi bani au fost tocaţi foarte uşor pe proiecte care costă mult şi nu au rezultate. În plus, începe să dea bani populaţiei, ceea ce arată incapacitatea de gândi proiecte care să îmbunătăţească viaţa oamenilor şi atunci încearcă să le cumpere bunăvoinţa dând efectiv bani, pe vouchere pentru biciclete, pentru maşini, pentru ochelari... arată incapacitatea crasă de a face ceva concret!", a susţinut Ciprian Ciucu.

La finalul adunării publice, participanţii au depus o copie a raportului la Registratura PMB pentru fiecare dintre cei 55 de consilieri generali şi pentru Primarul Municipiului Bucureşti. Raportul a fost transmis şi către Prefectul Municipiului Bucureşti, Speranţa Cliseru, sub formă de sesizare oficială cu privire la 626 proiecte de Hotărâre cu caracter normativ pe care Consiliul General al Municipiului Bucureşti le-a votat în perioada 30.06.2017 - 14.06.2018, deşi nu au trecut prin procedura de transparenţă decizională prevăzută de Legea 52/2003.

Asociaţiile semnatare au analizat activitatea Consiliului General şi a Primarului General în cel de-al doilea an de mandat. Au fost analizate şedinţele din perioada iunie 2017 – iunie 2018 şi include analiza a 20 de şedinţe de Consiliu General.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor