Înalt oficial MAE: Conduita agresivă a Rusiei a dus la deteriorarea fără precedent a securităţii în zona Mării Negre

Aflat într-o vizită oficială în Georgia, secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a atras atenţia că autorităţile ruse au întreprins acţiuni cu încălcarea dreptului internaţional şi a angajamentelor asumate prin Actul Final de la Helsinki.
Vladimir Putin (Evaristo Sa/AFP/Getty Images)
Andrei Pricopie
27.10.2015

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a participat marţi la seminarul "Georgia – de la Summit-ul NATO din Ţara Galilor la Summit-ul NATO de la Varşovia", eveniment organizat la Tbilisi, capitala Georgiei.

Potrivit unui comunicat remis de MAE, Daniel Ioniţă a susţinut o prezentare cu tema "The Black Sea Region’s Strategic Importance for NATO - a Romanian Perspective", în cuprinsul căreia a pledat pentru o atenţie sporită, atât din partea NATO, cât şi din partea UE, pentru regiunea extinsă a Mării Negre, zonă esenţială pentru securitatea spaţiului euro-atlantic.

Secretarul de stat a reafirmat obiectivul României de a-şi pune în valoare potenţialul strategic şi economic pentru a răspunde eficient noilor provocări din vecinătăţile estică şi sudică ale Alianţei.

Înaltul oficial MAE a evocat conduita agresivă a Federaţiei Ruse, care a condus la o deteriorare fără precedent a situaţiei de securitate în zona Mării Negre.

Secretarul de stat a arătat că autorităţile ruse au întreprins acţiuni cu încălcarea dreptului internaţional şi a angajamentelor asumate prin Actul Final de la Helsinki. Totodată, Rusia a dislocat capabilităţi militare în peninsula Crimeea. Toţi aceşti factori concură la şubrezirea stabilităţii în regiunea Mării Negre, o componentă importantă a securităţii Euro-Atlantice.

Daniel Ioniţă a evidenţiat trei direcţii principale de acţiune, în scopul menţinerii securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre, respectiv consolidarea apărării colective a întregului flanc estic, re-evaluarea strategică a abordării relaţiei cu Rusia, precum şi continuarea sprijinirii partenerilor estici.

Demnitarul a reiterat disponibilitatea României de a sprijini Georgia, în continuare, în procesul de pregătire pe linia integrării europene şi euro-atlantice. Totodată, a afirmat că la viitorul Summit al NATO, de la Varşovia în 2016, este necesar ca Aliaţii să recunoască progresele importante obţinute de Georgia pe calea transformărilor democratice şi apropierea treptată de structurile euro-atlantice.

În sesiunea de întrebări şi răspunsuri, s-a referit, totodată, la necesitatea avansării cooperării în regiune, pe baze principiale şi pragmatice, cu respectarea deplină a opţiunilor de politică externă şi a intereselor statelor din regiunea extinsă a Mării Negre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor