SUA îngrijorată că Rusia ar putea tăia cablurile submarine pentru Internet

În contextul amplificării tensiunilor dintre SUA şi Rusia pe frontul ucrainean şi sirian, oficialii americani din sectorul de spionaj s-au declarat îngrijoraţi de posibilitatea ca Moscova să taie cablurile submaritime pentru Internet.
Submarin nuclear rusesc este surprins în 2004 într-o locaţie nedezvăluită. (Captură Foto)
Andrei Popescu
26.10.2015

Comunitatea militară şi de spionaj a Statelor Unite este tot mai îngrijorată de faptul că Rusia ar putea tăia cablurile submarine pentru Internet în timpul unei crize diplomatice, blocând întregul flux de informaţii.

New York Times a raportat că Pentagonul a observat că submarinele şi navele de spionaj ruseşti acţionează suspect în apropierea cablurilor din Marea Nordului, din nord-estul Asiei şi lângă coasta americană.

Ziarul a declarat că mai mult de 12 oficiali americani au confirmat că această problemă îngrijorează intens Departamentul american al Apărării.

Prin intermediul cablurilor submarine sunt tranzacţionate zilnic contracte de afaceri în valoare de aproximativ 10 trilioane USD. Oficialii au adăugat că Rusia ar putea de asemenea să caute cablurile militare secrete folosite de SUA.

Luna trecută, SUA a monitorizat îndeaproape nava rusească de spionaj Yantar, care, fiind echipată cu două submersibile de mare adâncime, a navigat de-a lungul coastei estice americane spre Cuba, unde unul dintre cabluri ajunge în apropierea bazei navale americane de la Guantanamo, a raportat New York Times.

Comandantul William Marks, un purtător de cuvânt al Marinei americane, a declarat: “Ar fi îngrijorător să auzim că o anumită ţară subminează cablurile de comunicare. Totuşi, datorită naturii secrete a operaţiunilor maritime, nu putem discuta elemente specifice.”

Contraamiralul Frederick Roegge, comandantul flotei de submarine din Pacific a Marinei SUA, a declarat: “Sunt îngrijorat în fiecare zi de ceea ce ar putea face ruşii.”

Marina SUA are un submarin, numit după fostul preşedinte Jimmy Carter, despre care se crede că ar fi capabil să asculte comunicaţiile care trec prin cablurile submarine.

Tăierea cablurilor, totuşi, ar putea cauza un potenţial haos economic datorită dependenţei Occidentului de Internet, conform The Telegraph.

Michael Sechrist, un cercetător care a studiat securitatea cablurilor submarine, a declarat: “Riscul care există aici este acela că orice ţară ar putea să afecteze sistemul şi să o facă complet pe ascuns, fără a folosi o navă de luptă cu un echipament de tăiere a cablurilor la vedere.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor