UE condamnă negarea genocidului de la Srebrenica de către preşedintele sârb

Uniunea Europeană a respins comentariile scrise ale noului preşedinte al Serbiei, conform cărora masacrul din 1995, a mii de bărbaţi şi băieţi musulmani din oraş estic Srebrenica, din Bosnia-Herţegovina, nu a fost un genocid, potrivit VOA.
Noul preşedinte sârb, Tomislav Nikolic în Belgrad, 31 mai 2012 (ANDREJ ISAKOVIC / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
05.06.2012

Uniunea Europeană a respins comentariile scrise ale noului preşedinte al Serbiei, conform cărora masacrul din 1995, a mii de bărbaţi şi băieţi musulmani din oraş estic Srebrenica, din Bosnia-Herţegovina, nu a fost un genocid, potrivit VOA.

Maja Kocijancic, o purtătoare de cuvânt a lui Catherine Ashton, şefa UE privind politica externă, a condamnat declaraţia preşedintelui Tomislav Nikolic, spunând că masacrul de la Srebrenica a fost genocid şi că Uniunea Europeană respinge cu fermitate orice intenţie de a rescrie istoria.

Nikolic a declarat într-un interviu acordat vineri televiziunii din Muntenegru că uciderea a aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani a fost o crimă de război comisă de nişte sârbi ce ar trebui găsiţi şi aduşi în faţa justiţiei. Dar el a afirmat că nu a fost genocid.

Preşedintele, care a fost investit cu o zi mai devreme, a declarat că nu are de gând să viziteze Srebrenica şi să condamne crima, deoarece predecesorul său a făcut asta deja.

Nikolic a fost membru îndelungat al Partidului Radical Sârb, al cărui fondator, Vojislav Seselj, este judecat de tribunalul internaţional de la Haga pentru crime de război.

Noul preşedinte, odată un opozant înverşunat al Occidentului, susţine acum că vrea să conducă Serbia spre Uniunea Europeană. Însă el spune că nu va recunoaşte niciodată statalitatea Kosovo, fosta provincie sârbă ce a devenit independentă în 2008.

În primul său discurs în faţa parlamentarilor, el a afirmat că doreşte ca Serbia să aibă două uşi, una la est şi alta la vest.

Nikolic a vizitat Rusia imediat după ce a fost ales în doilea tur de scrutin, pe 20 mai, dar prima sa vizită oficială externă va fi la Bruxelles, la sfârşitul acestei luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor