Spaţiul în imagini. Zbor deasupra marelui crater Neukum de pe Marte (video)

Neukum Crater, Marte
Neukum Crater, Marte (ESA)

Craterul Neukum de pe Marte poartă numele omului de ştiinţă german Gerhard Neukum, unul dintre fondatorii misiunii Mars Express a ESA (European Space Agency), care a inspirat şi a coordonat dezvoltarea camerei stereo de înaltă rezoluţie de pe Mars Express.

Acest crater complex de impact are o istorie geologică diversă, după cum indică diferitele caracteristici prezente pe marginea craterului şi zonele din jur. Sunt deosebit de izbitoare câmpurile de dune întunecate, formate probabil de materiale vulcanice purtate de vânturi puternice.

Pe parcursul istoriei, interiorul superficial al craterului a fost umplut de sedimente. Craterul este marcat, de asemenea, de două depresiuni neregulate care pot fi un semn al unui material mai slab care s-a erodat de atunci, lăsând în urmă câteva insule de material mai rezistent.

Neukum Crater
Neukum Crater (ESA)

De-a lungul timpului, marginea craterului a suferit diferite grade de deteriorare, cu alunecări de teren şi materiale căzute vizibil în pereţii craterului. Mai multe cratere mici au marginile marcate şi interiorul ciuruit încă de la formarea craterului Neukum, evidenţiind lunga sa istorie.

Craterul Neukum este situat pe Noachis Terra, una dintre cele mai vechi regiuni cunoscute de pe Marte, datând de cel puţin 3,9 miliarde de ani.

Surse: Flight over Neukum crater, Crater Neukum Named after Mars Express Founder

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură