NASA şi HPE lansează primul supercomputer care va lucra în spaţiu
Luni 14 august a.c., a fost lansat în spaţiu primul supercomputer. Acesta a fost transportat la bordul unei misiuni de aprovizionare efectuată de SpaceX cu destinaţia Staţia Spaţială Internaţională (The Internaţional Space Station, ISS).
Supercomputerul, numit Spaceborne Computer, face parte dintr-un experiment care va dura un an şi este condus de către Hewlett Packard Enterprise (HPE) şi The National Aeronautics and Space Administration (NASA). Va rula în spaţiu un sistem informatic comercial de înaltă performanţă (COTS), lucru care nu a fost făcut niciodată până acum.
Spaceborne Computer
Acest experiment va încerca să vadă dacă computerul poate supravieţui condiţiilor din spaţiu timp de un an. De fapt, acesta este chiar timpul de care ar fi nevoie pentru a ajunge pe Marte, lucru care ar permite efectuarea multor calcule la faţa locului şi nu de pe Pământ (cu o mare întârziere a recepţionării datelor atât la expediere cât şi la retur).
De exemplu, transmisiunile de la astronauţii care ar sta lângă Marte ar dura aproape 20 de minute să ajungă şi 20 de minute să se întoarcă. Deci, o întârziere de comunicare atât de lungă ar face ca orice explorare pe teren să fie o problemă dificilă.
Totuşi, primul pas este acela de a afla mai multe despre modul în care computerul reacţionează în spaţiu. Spaceborne Computer nu ne va arăta doar ce trebuie făcut pentru a avansa în informatica spaţială, ci ne va oferi şi idei despre modul cum să îmbunătăţim sistemele informatice de înaltă performanţă (High Performance Computing /HPC) pe Pământ.
Mai multe informaţii: Hewlett Packard Enterprise: One Small Step Toward Mars: One Giant Leap for Supercomputing