În Venezuela: Show-ul lui Chavez după 11 zile de absenţă
alte articole
Hugo Chavez, preşedintele Venezuelei, a reapărut la televiziune, la 11 zile după întoarcerea sa din Cuba cu un mesaj de două ore în care a profitat pentru a-l ataca Henrique Capriles candidatul unic al opoziţiei la alegerile din 7 octombrie. Liderul venezuelean a vorbit despre economie, securitate şi educaţie, a glumit şi a fredonat chiar un cântec, dar în discursul lui a omis să menţioneze care este starea sănătăţii sale, notează joi ziarul La Razon.
Dacă ceva îl caracterizează pe liderul socialist este gustul pentru apariţiile televizate şi discursurile lungi în stilul mentorului său Fidel Castro. Lunga sa absenţă după revenirea din Cuba a alimentat din nou zvonurile privind boala sa. Chavez îşi gestionează boala ca pe un secret de stat şi fiecare tăcere sau absenţă de pe micul ecran suscită îndoieli privind capacitatea lui de a face faţă provocării unei noi campanii electorale şi unei posibile realegeri.
Urmând schema programului 'Alo presidente', Chavez şi-a făcut însă apariţia şi a îndepărtat dubiile privind viitorul său politic în perspectiva alegerilor. În primele zile ale lunii iunie, candidaţii la alegerile prezidenţiale trebuie să-şi oficializeze înscrierea la registrul Comisiei Naţionale Electorale, iar liderul socialista a anunţat deja că îşi prezintă candidatura.
Şeful statului a lipsit de multe ori din ţară pentru a urma tratament medical la Havana, unde a fost operat de trei ori în mai puţin de un an. În niciun moment el nu a delegat puterea. Constituţia venezueleană prevede ca în lipsa prelungită a preşedintelui Republicii funcţia lui să fie asumată de vicepreşedinte, în acest caz a Elias Jaua, unul din numele cel mai des invocate, alături de Nicolas Maduro şi Adan Chavez, fratele său, pentru o posibilă succesiune a lui Chavez.
Potrivit ziaristului Teodoro Petkoff, tranziţia încă nu a început: 'Nici chiar dacă Chavez ar ieşi din joc nu este posibilă o tranziţie. Politica se află în impas. Trebuie să aşteptăm. Prevăd un scenariu periculos dacă Chavez dispare ca urmare a contradicţiilor din partidul de la guvernare, unde există o luptă surdă pentru putere'.
Unul din semnele de întrebare este ce rolul vor juca forţele armate în faţa unei posibile retrageri a preşedintelui în timpul campaniei ca urmare a agravării bolii sale. Vor ieşi în stradă pentru a menţine chavismul, sau vor sprijini o ipotetică prăbuşire a regimului şi o restaurare a democraţiei, dacă învinge liderul opoziţiei Capriles? Una din pietrele de moară ale regimului este indicele violenţei cu care se confruntă ţara. Raportul anual asupra drepturilor omului al Amnesty International a fost ca o găleată cu apă rece în acest sens. Organizaţia asigură că primeşte rapoarte care 'semnalează probe de încălcări ale drepturilor omului comise de poliţie, precum omucideri şi torturi, care nu sunt investigate şi nu fac obiectul unor procese'.
În apariţiei sa televizată de marţi, Chavez l-a atacat pe rivalul său, asigurând că proiectul lui Capriles reprezintă 'o garanţie pentru violenţă, nebunie şi destabilizare'. Sondajele îi acordă lui Chavez un avantaj important asupra lui Capriles, dar candidatului opoziţiei şi-a exprimat îndoieli privind veridicitatea rezultatelor, care îl plasează mult în urma preşedintelui.