În timp ce Ucraina nu vrea „o invazie pe scară largă”, convoiul "umanitar" rus dispare de pe radar

Convoiul rus trimis spre Ucraina.
Convoiul rus trimis spre Ucraina. (captură.)

Kievul a acuzat, miercuri Moscova că a lansat o încercare „cinică” de a amplifica conflictul din estul Ucrainei, în timp ce convoiul ”umanitar” rus format din 262 de autovehicule pare să fi ieşit de pe radarul internaţional chiar înainte să se apropie de graniţa ruso-ucraineană, relatează The Telegraph.

Miercuri seară, Ucraina a anunţat că va permite convoiului rus să treacă graniţa „astfel încât să prevină o invazie pe scară largă”.

Armata ucraineană caută să-şi mărescă avantajul asupra forţelor pro-Rusia, ceea ce a provocat îngrijorări că operaţiunea de ajutorare face parte dintr-un plan rus menit să evite înfrângerea aparent inevitabilă a paramilitarilor afiliaţi Kremlinului.

„Nivelul de cinism rus nu cunoaşte limite”, a declarat, miercuri dimineaţă, premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk. „La început ei trimit tancuri, rachete Grad şi bandiţi care trag în ucraineni – şi apoi trimit apă şi sare”.

Arsen Avakov, ministrul ucrainean de Interne, a declarat, miercuri dimineaţă, că şirul „Putinist” de autovehicule nu va trece graniţa Ucrainei, denumind incidentul o „provocare a unui agresor cinic”.

Rusia a răspuns afirmând că a respectat cererea ucrainenilor pentru transparenţă şi a acuzat Ucraina că reneagă acordul de furnizare a ajutoarelor prin intermediul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (ICRC).

Dar Crucea Roşie a arătat că Moscova nu a respectat clauzele înţelegerii. Purtătorul de cuvânt al ICRC, care spune că atât Moscova cât şi Kievul trebuie să joace un rol în furnizarea de ajutor, aşteaptă în continuare o listă exactă cu încărcătura convoiului.

„Avem nevoie de informaţii mai specifice înainte să începem să plănuim o operaţiune ca aceasta”, a declarat André Loersch, un oficial al ICRC din Kiev.

Fără un acord din partea Ucrainei şi a Crucii Roşie este neclar cum ar putea convoiul să intre în Lugansk în mod legal. Orice transport de bunuri nespecificate şi neaprobat de Ucraina, în cazul în care transportul se va desfăşura, nu va putea fi calificat drept ajutor umanitar legal.

„Dacă ei trec printr-o zonă necontrolată nu va fi ajutor umanitar, va fi ajutor pentru separatişti”, a declarat Viktor Sherbanuk, şeful departamentului de informaţii al Crucii Roşii din Kiev.

Nicio tabără nu contestă nevoia de ajutoare a Luganskului, un oraş cu 400.000 de locuitori care a găzduit unele dintre cele mai aprige confruntări ale conflictului.

Crucea Roşie a descris situaţia drept „gravă”, mai ales că civilii trăiesc cu frica bombardamentelor, în timp ce apa şi electricitatea sunt sistate iar medicamentele şi mâncarea sunt pe terminate.

Cel puţin 2.086 de persoane, inclusiv 20 de copii, au fost ucişi în estul Ucrainei până pe 10 august, potrivit ONU. Cifra „foarte larg estimată” aproape că s-a dublat de la cele 1.129 de decese numărate pe 26 iulie, potrivit biroului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului.

Convoiul, care a plecat din baza armatei ruse din apropiere de Moscova marţi, pare să fi dispărut de pe radar miercuri, mărind confuzia care învăluie ruta şi scopul transportului.

Observat ultima oară marţi în oraşul Voroneţ, la aproximativ 450 de kilometri la sud de Moscova, convoiul nu a mai ajuns la graniţa din apropiere de oraşul rus, Belgorod, pe care ministrul rus de Externe a anunţat că o va folosi.

Speculaţiile că misiunea rusă s-ar putea îndrepta dinspre Voroneţ spre sud şi direct în teritoriul forţelor pro-Rusia – o mişcare care ar putea fi văzută de Kiev drept o declaraţie directă de război – nu au putut fi confirmate.

Televiziunea rusă de stat susţine că autovehiculele ruse se află în drum spre Belgorod. Dar jurnaliştii care aşteaptă în punctul de graniţă Pletenivka, pe partea ucraineană a graniţei prin care Rusia a zis că va trece convoiul, nu au văzut niciun semn al convoiului.

Grănicerii, care aşteptau convoiul, au precizat că nu există şanse ca acesta să ajungă. Aceştia susţin că nu ştiu motivul pentru care a fost reţinut.

Chiar dacă purtătorul de cuvânt rus, Dmitri Peskov, a anunţat că şirul de autovehicule „se află în mişcare”, reporterii din Voroneţ susţin că nu l-au văzut părăsind baza aeriană în care personalul şi-a petrecut noaptea.

Într-o aparentă schimbare a abordării, noaptea trecută, Ucraina a anunţat că ar putea permite convoiului rusesc să treacă graniţa „pentru a preveni o invazie pe scară largă”.

„Funcţionarii noştri vamali, grănicerii şi delegaţia OSCE [Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa] pot scana bunurile la graniţa ruso-ucraineană”, a declarat Peskov.

Apoi convoiul se va îndrepta spre teritoriul forţelor pro-Rusia, de unde Crucea Roşie va prelua distribuţia ajutorului în Lugansk, a adăugat acesta.

Dar în timp ce obiectivul şi detaliile, sau chiar existenţa, unui acord între Kremlin şi Kiev rămân neclare, momentan nu s-a putut determina dacă ajutoarele au ajuns la rezidenţii şi forţele pro-Rusia din Lugansk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe