În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România - un documentar de care avem nevoie

Muzeul Ţăranului Român a fost aseară gazda primului eveniment al proiectului În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România.
Ioana Voicu Arnăuţoiu, Bogdan Mustaţă, Alin Mureşan, Muzeul Ţăranului Român, 2 decembrie 2013 (Epoch Times)
Adrian Sturdza
03.12.2013

Muzeul Ţăranului Român a fost aseară gazda primului eveniment al proiectului În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România.

Proiectul, lansat poate nu din întâmplare exact în momentul în care România începe să derapeze de la pseudo-democraţia instaurată după căderea comunismului, îşi propune să dezbată întrebări esenţiale pentru societatea noastră: „Ce poate determina transformarea totală a unei societăţi 1944-1952” „Ce ai face tu?”.

Filmul lansat luni, 2 decembrie, în regia lui Bogdan Mustaţă după un scenariu de Alin Mureşan, impresionează prin caracterul documentat, care însă nu oboseşte. Se adresează unui public larg, doritor să afle despre curgerea evenimentelor care au avut drept rezultat transformarea României dintr-o monarhie cu o bogată cultură, tradiţii, credinţă, de la începutul anilor 1940, într-o societate totalitară condusă de Partidul Comunist Român, bazată pe teroare, ură şi non-valoare.

Silviu Man, care a prezentat filmul a declarat:

„Proiectul a fost realizat atât cu bani ai Uniunii Europene, cât şi din donaţii ale multor români, oameni care au dat din puţinul lor pentru acest film. Este un film făcut de oameni pentru oameni, oarecum în afara sistemului cinematografic consacrat.”

Nu este un film despre trecut. Este un film despre ce se poate întâmpla în orice clipă şi în orice loc de pe suprafaţa Pământului în momentul în care cineva vrea să acapareze toată puterea, tot controlul - Silviu Man

Avertismentul echipei care a prezentat filmul aseară este pe cât de clar pe atât de înspăimântător: "nu este un film despre trecut. Este un film despre ce se poate întâmpla în orice clipă şi în orice loc de pe suprafaţa Pământului în momentul în care cineva vrea să acapareze toată puterea, tot controlul. Nu este un caz izolat şi n-a fost niciodată un caz izolat. Se poate întâmpla şi mâine”.

Filmul, uşor de vizionat şi totuşi riguros, punctează momentele cheie şi procesul instalării unui regim feroce, ajuns la noi odată cu tancurile sovietice, precum şi instaurarea unei dictaturi care a dezintegrat fundaţiile morale ale societăţii româneşti.

Documentarul proiectat aseară la MŢR mi se pare obligatoriu pentru oricine doreşte o reinventare a României şi cu atât mai mult pentru cei îngrijoraţi de picajul în derizoriu al societăţii şi politicii româneşti; va fi prezentat şi marţi, 3 decembrie, fiind urmat de o dezbatere cu invitaţi, pe marginea subiectului filmului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor