În Moldova locuiesc peste 340 de copii neînregistraţi
alte articole
În Moldova, de la începutul anului 2014, la organele de tutelă au fost înregistraţi 343 copii fără documente, a declarat marţi avocatul parlamentar Tamara Plămădeală, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit avocatei, din numărul total de copii care nu au documente, 38% au vârste de la 9 la 12 ani şi 28% - de la 13 la 16 ani. Astfel că, 247 copii cresc în familii complete şi 96 cu un singur părinte, dintre care 44 sunt din familii de romi.
Plămădeală a menţionat că "potrivit legii părinţii trebuie să înregistreze copilul în decursul primelor trei luni de la naştere, dar în anumite cazuri se permite un termen şi de până la un an. Mulţi părinţi, dând dovadă de iresponsabilitate, nu-şi înregistrează copiii, iar în rezultat pe viitor apar numeroase problem, iar pedeapsa pentru un astfel de comportament este doar administrativă".
Potrivit spuselor sale "trebuie de simplificat procedura de înregistrare a copiilor, precum şi înăsprirea pedepsei pentru refuzul de a înregistra copilul". "Doar astfel vom reuşi să modificăm situaţia".
Anul trecut, aproape 350 de copii din Moldova nu aveau acte de identitate. Excepţie fac raioanele Taraclia, Glodeni, Ceadîr-Lunga, Basarabeasca şi Briceni unde nu au fost înregistrate asemenea cazuri.
În unele cazuri, ei cresc în familii vulnerabile, unde nici părinţii nu dispun de acte de identitate. Datele au fost prezentate într-un raport al avocaţilor parlamentari.
Cei mai mulţi provin din raioanele Anenii Noi, Nisporeni, Orhei, Ştefan Vodă şi Edineţ.