În Galileea a fost descoperită o monedă de acum 1.600 de ani

Monedă antică (Nir Distelfeld/Autoritatea Antichităţilor din Israel)
Mioara Stoica
18.04.2019

Un grup de elevi dintr-o şcoală din Israel făceau o plimbare în aer liber în Galileea, lângă râul Tzipori, când au descoperit o monedă care părea puţin ciudată. Cei patru tineri au decis imediat să cheme Autoritatea pentru Antichităţi din Israel să o verifice.

După mai multe investigaţii, s-a stabilit că moneda a fost creată în timpul domniei împăratului Teodosie al II-lea acum circa 1.600 de ani.

Împăratul bizantin Teodosie al II-lea a luat măsuri dure împotriva poporului evreu din ţara lui Israel în timpul său şi chiar a decis să desfiinţeze Sinedriul (sau Sanhedrin), un tribunal la vechii evrei, respectiv un consiliu suprem prezidat de Marele preot, care judeca pricinile importante, interpreta legea şi delibera asupra chestiunilor publice. În mod ironic, moneda a fost găsită pe aşa-numita "Calea de Sanhedrin", potrivit relatărilor publicaţiei Aurora. Deciziile luate de Teodosie al II-lea în acel timp au făcut ca o mare parte din poporul evreu să părăsească ţara Israelului.

Se presupune că moneda a fost bătută în Constantinopol (actualul Istanbul) între anii 420-423. Pe monedă se poate vedea, pe lângă imaginea lui Teodosie al II-lea, cea a zeiţei Victoria.

 (Nir Distelfeld/Autoritatea Antichităţilor din Israel)
(Nir Distelfeld/Autoritatea Antichităţilor din Israel)

În timpul imperiului lui Teodosie, care era un apărător al credinţei creştine ortodoxe, drepturile evreilor erau critice: li s-a interzis să construiască noi sinagogi şi să facă parte din serviciul civil şi militar al imperiului.

Tinerii care au înmânat moneda au primit un certificat de recunoaştere de la Autoritatea Antichităţilor din Israel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor