Rusia a aprobat sancţiuni economice împotriva Turciei, în urma doborârii avionului rusesc de luptă

Premierul rus Dmitri Medvedev a aprobat, marţi, o serie de sancţiuni împotriva Ankarei ca formă de represalii pentru doborârea unui avion de luptă rusesc de către forţele aeriene turceşti.
Liderii de la Kremlin, preşedintele rus Vladimir Putin şi primul-ministru Dimitri Medvedev
Liderii de la Kremlin, preşedintele rus Vladimir Putin şi primul-ministru Dimitri Medvedev (MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP/Getty Images)

În ordinul publicat pe site-ul oficial al Guvernului rus sunt enumerate produsele agricole pe care Kremlinul nu le va mai importa din Turcia începând din ianuarie 2016, relatează Reuters. De asemenea, actul normativ reglementează interzicerea zborurilor charter către Turcia de la 1 decembrie.

Sancţiunile nu au vizat însă proiecte energetice importante, cum ar fi gazoductul Turkish Stream sau produse alimentare precum lămâi sau nuci, pe care Rusia le importă în cantităţi mari din Turcia.

Relaţiile dintre Moscova şi Ankara s-au deteriorat brusc după ce Turcia a doborât un avion rusesc în apropiere de graniţa dintre Siria şi Turcia pe 24 noiembrie. Oficialii turci susţin că avionul a încălcat spaţiul aerian turc după ce a fost avertizat în mod repetat să schimbe cursul, în timp ce Moscova afirma că avionul era în spaţiul aerian al Siriei.

Sancţiunile impuse de ruşi prevăd, de asemenea, oprirea activităţii unei comisii interguvernamentale privind comerţul şi restricţii care vizează companiile de transport din Turcia.

Pe lista alimentelor interzise începând de anul viitor au fost incluse fructe şi legume, cum ar fi roşii, ceapă, castraveţi, struguri, caise şi mere, precum şi produsele de pui şi sarea.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat sâmbătă impunerea unor sancţiuni economice împotriva Turciei. Oficialii ruşi au declarat că acestea ar putea fi extinse, dacă se consideră necesar.