Rusia accelerează livrarea de echipamente grele de luptă în Siria pentru extinderea operaţiunilor terestre

După mai multe incidente - în care proiectile de 130 mm lansate de către grupurile rebele siriene, în special de către Frontul Al-Nusra, au ajuns în centrul enclavei militare ruseşti Hmeimin de lângă oraşul Latakia - statul major al Rusiei a decis să accelereze transferul de artilerie grea în Siria.
Piloţii ruşi ai bombardierului Su-34 îşi verifică avionul înainte să decoleze de la baza aerianaă siriană Hmeymim, de lângă Latakia, Siria. (Captură Foto)
Andrei Popescu
02.12.2015

Surse militare ale Debkafile au raportat că Rusia a transferat, pe mare şi pe calea aerului, două tipuri de sisteme de armament greu pe frontul de luptă de lângă Latakia în ultimele două zile.

În primul rând, trei batalioane de obuziere autopropulsate 2S19 Msta au fost desfăşurate la baza Hmeimim, care au început deja să bombardeze liniile şi centrele de comandă rebele din zonă. Acest sistem de artilerie grea, capabil să lanseze obuze de 152 mm într-un ritm rapid, a mai fost folosit în campaniile anterioare ale Rusiei împotriva grupurilor teroriste islamiste, în special în războiul purtat de ruşi împotriva rebelilor islamişti din Cecenia în anii 1990.

Sistemul 2S19 Msta-S are şasiul modificat al unui tanc T-80 şi motorul diesel al unui tanc T-72. Sistemul este eficient împotriva fortificaţiilor precum şi a ţintelor militare şi teroriste din zonele montane puternic împădurite, exact tipul de mediu geografic în care operează rebelii din jurul zonei Latakia.

În plus, se estimează ca acest obuzier autopropulsat să fie eficient şi în luptele purtate în Munţii Qalamoun, pentru a pune capăt unui blocaj de câteva luni în care se află forţele combinate iraniene, siriene, irakiene şi Hezbollah în efortul lor de a distruge fortăreţele rebele.

Un alt echipament greu pe care Rusia l-a adus în Siria în zilele recente este lansatorul multiplu de rachete TOS-1 de 220 mm. Acest sistem, care este montat pe şasiul unui tanc T-72, a fost trimis în apropierea oraşelor siriene Hama şi Homs.

Sursele militare ale Debkafile sugerează că, deşi preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul Apărării Serghei Şoigu continuă să susţină că forţele ruseşti nu se vor implica în operaţiuni terestre în Siria, sistemele de artilerie grea aduse în ţara arabă şi aplicarea lor în luptă arată o poveste diferită.

Această mişcare din partea Kremlinului arată că operaţiunile sale terestre din Siria se vor extinde.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor