În Africa sub-sahariană, sticla se producea deja înainte de sosirea europenilor

Analiza chimică a mărgelelor de sticlă de la Igbo Olokun, Ile-Ife (Nigeria) aruncă o nouă lumină asupra materiilor prime, a producţiei şi a interacţiunilor interregionale.
Mărgele din sticlă, Ile-Ife (Nigeria) (Photo credit: Abidemi Babatunde Babalola)
Mioara Stoica
21.01.2018

Sticla se producea deja cu secole în urmă în Africa sub-sahariană, înainte de sosirea europenilor, afirmă autorii unui studiu şi acest lucru reprezintă un nou capitol în istoria tehnologiei sticlei.

Abidemi Babatunde Babalola, de la Universitatea Rice din Houston (SUA), autorul principal al cercetării publicate în Journal of Archaeological Science, a descoperit dovezi despre fabricarea sticlei timpurii, în timpul săpăturilor arheologice din Igbo Olokun - sit arheologic situat la periferia de nord a Ile-Ife, în sud-vestul Nigeriei. Au fost recuperate mai mult de 12.000 de mărgele din sticlă şi câteva kilograme de deşeuri de sticlă.

„Această zonă a fost recunoscută ca fiind un atelier de sticlă care a funcţionat mai mult de un secol”, a spus Babalola într-o declaraţie. „Creuzetele şi mărgelele cu incrustaţii de sticlă care au fost descoperite, au fost văzute timp de mulţi ani drept o dovadă a faptului că sticla importată era retopită şi lucrată din nou.”

Cu toate acestea, în urmă cu 10 ani, această idee a fost pusă la îndoială atunci când analiza mărgelelor de sticlă atribuite sitului Ile-Ife a arătat că unele dintre ele aveau o compoziţie chimică foarte diferită de cea folosită în zonele de producţie a sticlei cunoscute. Cercetătorii au avansat posibilitatea unei producţii locale de sticlă în Ile-Ife, dar nu aveau probe.

„Excavările din Igbo Olokun au furnizat aceste dovezi”, a spus Babalola.

Analiza efectuată de către cercetători asupra a 52 de mărgele de sticlă din ansamblul excavat a arătat că niciuna nu corespundea compoziţiei chimice din nicio zonă cunoscută ca zonă de producţie a sticlei din Lumea Veche, inclusiv Egiptul, estul Mediteranei, Orientul Mijlociu şi Asia.

Prin contrast, perlele din sticlă aveau o compoziţie cu un conţinut ridicat de calce şi alumină (HLHA) care reflectă geologia şi materiile prime locale, au spus cercetătorii. Excavaţiile au furnizat dovezi că producţia de sticlă în Igbo Olokun datează din secolele XI - XV ale erei noastre, cu mult înainte de sosirea europenilor de-a lungul coastei Africii de Vest.

Babalola a comunicat că prezenţa sticlei HLHA în alte site-uri importante din Africa de Vest sugerează că a fost comercializată pe scară largă. El speră ca cercetarea să facă mai multă lumină asupra inovării şi dezvoltării sticlei în Africa sub-sahariană timpurie şi cum dinamica regională în producţia sticlei se conectează cu fenomenul global al invenţiei şi schimbului de sticlă.

Surse: RICE University News: Researchers find first evidence of glassmaking in sub-Saharan Africa, Journal of Archaeological Science: Chemical analysis of glass beads from Igbo Olokun, Ile-Ife (SW Nigeria): New light on raw materials, production, and interregional interactions

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor