În 2100 o treime din populaţia planetei va fi africană
alte articole
O treime din locuitorii Pământului vor locui în Africa în 2100, comparativ cu unul din şapte azi: aceasta este afirmaţia unui studiu realizat de Institutul Francez de Studii Demografice (Ined).
Numerele indică faptul că, în 2050, cea mai populată ţară din Africa, Nigeria, va avea 444 de milioane de locuitori, mai mult decât Statele Unite. În 2100, Nigeria ar putea atinge chiar un miliard de oameni, depăşind China (ţară în care populaţia ar putea scădea) şi ocupând locul doi la nivel mondial, după India.
În spatele creşterii populaţiei africane stă o rată de fertilitate ridicată, care în prezent se ridică la 4,8 copii la o femeie în Africa, în comparaţie cu 2,5 pentru media la nivel mondial.
În 2050, populaţia lumii ar putea ajunge la 9,7 miliarde de locuitori, iar un sfert dintre ei vor fi africani.
Datele cercetării preconizează o suprapopulare mondială în următoarele decenii, cu previzibile şi tulburătoare consecinţe economice, sociale, de mediu şi politice.
Rezultatele altor studii
Până la sfârşitul secolului populaţia din Uganda şi Tanzania ar putea depăşi 200 de milioane de locuitori fiecare, în timp ce Kenya 160 de milioane.
Conform World Population Prospects pentru 2013, Uganda, a cărei populaţie actuală este de aproximativ 28 de milioane de oameni, va avea cea mai mare rată de creştere a populaţiei din lume, în timp ce locuitorii din Tanzania ar putea creşte de cinci ori, până la 200 de milioane, ducând astfel la cerere majoră de alimente, apă şi energie.
În Kenya, se estimează că populaţia va creşte cu aproximativ 1 milion de locuitori pe an (3.000 pe zi), în următorii 40 de ani, pentru a ajunge la aproape 100 de milioane în 2050 şi cca. 160 de milioane până la sfârşitul secolului.
Un studiu recent al Institutului american Guttmacher, intitulat "Tendinţe în necesitatea şi utilizarea de contraceptive în ţările în curs de dezvoltare" indică faptul că în Africa de Est s-au facut paşi mari în utilizarea contraceptivelor în comparaţie cu alte regiuni ale continentului. Între 2008 şi 2012, în Africa de Est utilizarea de contraceptive a crescut cu 31-46%.
Un raport al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie arată că rata utilizării contraceptivelor în Rwanda este de 45%, în timp ce în Uganda este de 30%. Ca urmare a introducerii programului de planificare familială în Kenya, rata totală a fertilităţii s-a redus de la 6,7 la 4,7%, iar utilizarea de contraceptive a crescut de la 17 la 32%.
Conform World Population Prospects pentru 2013, mai mult de jumătate din creşterea populaţiei până în 2050 va avea loc în Africa, populaţia de pe continent ar putea creşte de la nivelul actual de 1,1 miliarde la 2,4 miliarde până în 2050 şi ar putea ajunge la 4,2 miliarde până în 2100.