Autorităţile israeliene vor să stopeze imigraţia din Africa (presa rusă)
alte articole
În Israel au izbucnit 'patimi africane': ministrul de interne al ţării, Gideon Saar, a semnat o lege care clasifică drept infracţiune transferul de bani în străinătate de către imigranţii ilegali şi de persoane al căror statut nu este determinat. Măsura este menită să reducă afluxul de imigranţi din Africa, ce doresc să se stabilească în Israel fără a avea baze legale, însă având dorinţa de a munci aici. În afară de aceasta, s-a închis încă o cale pe care ajungeau în Israel, în baza legii privind repatrierea, africani care nu sunt evrei, notează, marţi, cotidianul rus Novîe Izvestia.
Este vorba despre aşa-zişii 'falash mura', originari din Etiopia. În timpul operaţiunilor aeriene numite 'Moise' şi 'Solomon' din 1977-1993, în statul evreu s-au mutat aproape toţi reprezentanţii tribului 'falash' (în traducere din vechea etiopiană înseamnă 'străini', 'venetici'), care au îmbrăţişat întotdeauna iudaismul. Însă, în Etiopia rămâneau încă alte câteva mii de reprezentanţi ai tribului 'falash mura', care la sfârşitul secolului XIX - începutul secolului XX, au adoptat, la insistenţele unor pastori în special englezi, creştinismul.
O dată cu înfiinţarea, în mai 1948, a statului Israel, reprezentanţii 'falash mura' au declarat că procesul de creştinare a fost unul forţat şi au început, alături de 'falashi' să ceară repatrierea în patria istorică. Până la mijlocul anilor 1990, câteva zeci de 'falash mura' au reuşit să obţină cetăţenia israeliană, pentru ca ulterior, la presiunile organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, guvernul israelian să permită repatrierea lor. Însă, imediat ce decizia a fost luată, numărul de etiopieni care s-au declarat 'falash mura' sau urmaşi ai acestora a depăşit o sută de mii şi a continuat să crească.
Este clar că majoritatea celor care s-au declarat ca având origini evreieşti pur şi simplu doreau să ajungă în Israel, o ţară cu un nivel de trai destul de ridicat. La acea dată, agenţia evreiască Sohnut, care se ocupă de probleme de repatriere, a deschis în localitatea etiopiană Gondar o tabără provizorie pentru potenţiali repatriaţi. În această tabără funcţiona o şcoală, erau organizate cursuri de ivrit şi funcţiona un birou al agenţiei, care avea obligaţia să verifice legalitatea pretenţiilor formulate de pretendenţii la cetăţenia israeliană.
În ultimii zece ani, mai multe mii de 'falash mura', în ale căror familii există numeroase ruse creştine, s-au mutat în Israel, în cadrul operaţiunii aeriene 'Aripi de porumbel'. Până acum se vorbeşte despre cazul curios al unei familii de 'falash mura' formată din 51 de oameni, care au devenit israelieni, şi în care evreică era doar bunica. Este adevărat că toţi cei repatriaţi au trecut la iudaism. Novîe Izvestia remarcă faptul că împotriva repatrierii de 'falash mura' în Israel au protestat numeroşi 'falashi'.
La sfârşitul lui august, pe aeroportul 'David Ben Gurion' din Lod au aterizat două avioane cu 420 de 'falash mura' la bord. Preşedintele Sohnut, Natan Sharanski, a declarat că 'în acest fel s-a pus punct în problema sosirii în ţară a unor reprezentanţi ai 'falash mura' care au dreptul la repatriere'. Ministrul israelian pentru absorbţie şi imigrare, Sofa Landver, care a vizitat de mai multe ori tabăra din Gondar, a subliniat că toţi noii veniţi vor fi plasaţi în 'centre de absorbţie', în diferite oraşe ale Israelului, urmând ca de-a lungul întregii perioade în care ei se vor afla acolo (circa 2 ani) cu ei să lucreze psihologi şi reprezentanţi ai serviciilor sociale.
În prezent, în Israel locuiesc peste 92.000 de 'falashi' şi 'falash mura'. Acest lucru nu pare să deranjeze foarte tare pe nimeni, nici măcar pe evreii ultrareligioşi. Aceasta pentru că noţiunea de rasă şi naţionalitate în accepţiunea laică lipseşte în iudaism. În Israel au imigrat de asemenea sute de americani de culoare, de religie iudaică. Tot aici locuiesc şi aşa-zişi 'evrei indieni de Cochin', care spre deosebire de majoritatea evreilor sunt de asemenea de culoare.
Cu toate acestea, discuţii despre necesitatea de a aduce realităţile migraţioniste la normele legii se fac auzite din când în când, cu atât mai mult cu cât 'africanizarea' Israelului este puţin probabil să se fi încheiat odată cu finalizarea operaţiunii 'Aripi de porumbel'. Imediat ce avionul cu 'noii flash mura' a aterizat pe aeroport, cei 'vechi', care s-au adaptat deja în Israel, au organizat o demonstraţie în faţa sediului guvernului, cerând reluarea repatrierii de concetăţeni. Nu este deloc exclus ca acest lucru să se şi întâmple, conchide Novîe Izvestia.