În 2050 vor fi mai mulţi pensionari decât copii
alte articole
Cele mai recente previziuni ale Organizaţiei Naţiunilor Unite atrag atenţia că în mai puţin de 40 de ani, pe Pământ vor trăi mai mulţi pensionari decât copii. Numărul oamenilor care au mai mult de 60 de ani va ajunge la 2 miliarde. Ritmul accelerat al descoperirilor medicale, dar şi revenirea din criză sunt principalii factori care vor contribui la o speranţă de viaţă mai ridicată. Datele au fost incluse în cel mai nou raport ONU despre îmbătrânirea globală.
Potrivit raportului "Îmbătrânind în secolul XXI, ediţia 2012", în 2050, numărul centenarilor va creşte de la 316. 000, cât este astăzi, la aproape trei milioane, anunţă ziarul Capital.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a declarat că oamenii în vârstă au un rol important în societate, însă a avertizat că această tendinţă accentuată de îmbătrânire a populaţiei va genera disfuncţii majore în sistemele naţionale de pensii şi sănătate.
"Este un semnal de alarmă pentru economiile emergente, care până în 2050 vor găzdui 80% din totalul populaţiei de peste 60 de ani, pentru a se pregăti cum se cuvine pentru această situaţie. Deşi procentul persoanelor în etate este în prezent mult mai mare în ţările dezvoltate, ritmul de îmbătrânire al populaţiei este mult mai rapid în ţările în curs de dezvoltare", notează raportul ONU.
În plus, ediţia din acest an a raportului "Îmbătrânind în secolul XXI” subliniază şi pericolul pe care îl implică creşterea numărului persoanelor care suferă de demenţă. Dacă în 2010, numărul acestora era estimat la 35,6 milioane de suferinzi la nivel mondial, specialiştii preconizează această cifră se va dubla la aproape fiecare 20 de ani.
Numărul total de cazuri noi de demenţă în fiecare an la nivel mondial este de aproape 7,7 milioane, echivalentul unui nou caz la fiecare patru secunde. Costul total estimat la nivel mondial de demenţă în 2010 a fost de 604 miliarde dolari. Raportul atrage atenţia asupra implementării unor programe care să abordeze această boală.
Unele ţări dezvoltate au lansat politici, planuri, strategii sau cadre pentru a răspunde la impactul cazurilor de demenţă. Cu toate acestea, până în 2012, doar opt ţări din întreaga lume au făcut loc în programele naţionale pentru abordarea demenţei, se arată în raport.